16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMitropolia Olteniei ar putea decide excluderea preotului bisericii din Zegujani din rindul clericilor

Mitropolia Olteniei ar putea decide excluderea preotului bisericii din Zegujani din rindul clericilor

• Valerian Vilceanu le-a permis angajatilor unei firme-fantoma sa-i restaureze biserica • Acordul a fost dat fara incuviintarea Bisericii Ortodoxe Romane • In loc sa renoveze, muncitorii au cautat aurul dacilor, despre care credeau ca este ascuns in subteranul lacasului de cult

Preotul bisericii din satul mehedintean Zegujani ar putea fi mutat disciplinar la o alta parohie, daca autoritatile vor dovedi ca el se face vinovat de inlesnirea sapaturilor neautorizate, efectuate in interiorul lacasului de cult.

Valerian Vilceanu a permis, la jumatatea lunii august, unei firme din Bucuresti sa renoveze biserica din Zegujani. In realitate, muncitorii au efectuat sapaturi in mijlocul bisericii, unde aflasera ca s-ar putea sa fie depozitat aur din vremea dacilor. Lucrarile nu au fost autorizate de Biserica Ortodoxa Romana, iar potrivit Mitropolitului Olteniei, IPS Teofan Savu, preotul Valerian Vilceanu urmeaza sa raspunda pentru faptele sale:

„O comisie a Sfintei Mitropolii a fost la fata locului pentru a verifica tot ce s-a intimplat. Tinem legatura si cu organele de ordine, care cerceteaza cum au fost efectuate sapaturile in biserica. In ceea ce ne priveste, cind vom avea concluzii clare, vom lua masuri adaptate Statutului de organizare si Regulamentului de disciplina a Bisericii Ortodoxe Romane. In masura in care va exista o sanctiune pe cale civila, vom aplica si noi o sanctiune pe cale bisericeasca, de la avertisment si pina la mutarea disciplinara la o alta parohie. Daca infractiunea este grava, se poate decide plecarea din rindul clerului a persoanei respective“.

Cercetarile au fost prelungite pina in Capitala

Preotul Valerian Vilceanu a sustinut ca a fost contactat de o firma de constructii, care s-ar fi oferit sa repare gratis biserica. Fara sa se consulte cu Primaria comunei Floresti sau cu Protoieria Strehaia, parintele a acceptat propunerea firmei, nedind atentie faptului ca lucrarile se executau in special noaptea, si cu instrumente care nu semanau cu cele folosite in renovarea lacaselor de cult.

Potrivit unei legende, biserica din localitate, ctitorita in urma cu 200 de ani, ar fi adapostit, in subteran, o parte din aurul dacilor, fapt care i-a determinat pe anchetatori sa creada ca acesta ar fi fost motivul real al sapaturilor efectuate in interior. Muncitorii au spart cu pichamarul mai multe zone din interiorul bisericii, in naosul lacasului de cult facind o groapa de trei metri adincime, pe o suprafata de sase metri patrati. Intre timp, interiorul lacasului de cult din Zegujani a fost refacut, iar cercetarile in acest caz sint continuate de politistii mehedinteni, in colaborare cu cei din Capitala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS