16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInstitutiile din Gorj isi pregatesc „recuperatorii“

Institutiile din Gorj isi pregatesc „recuperatorii“

Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj si-au delegat angajati care vor face parte din viitoarea agentie judeteana de control care se va ocupa de recuperarea debitelor de la agentii economici. Desi mai sint doar citeva zile pina la infiintarea acestei agentii, exista destul de multe necunoscute, printre care numarul angajatilor.

Agentii economici din Gorj au acumulat datorii de mii de miliarde de lei la fondul asigurarilor sociale, de somaj si la cel de sanatate. Chiar daca s-a pus poprire pe conturile acestora, recuperarile sint destul de lente, iar sumele – foarte mici.

Incepind cu 1 octombrie, la nivelul Directiei de Finante Publice se va infiinta o agentie de control, formata din delegati ai Casei de Pensii, AJOFM si CAS Gorj, care vor avea ca principala preocupare recuperarea debitelor de la marii datornici. Agentia isi va desfasura activitatea sub coordonarea Directiei de Finante Publice Gorj si va avea sediul in cadrul acestei institutii. Desi mai sint doar citeva zile pina la infiintare, nu se cunoaste deocamdata numarul angajatilor.

„Fiecare institutie a primit niste documente pe care le-a completat si a delegat anumiti angajati care sa faca parte din agentie. Dupa parerea mea, pentru a fi eficienta, agentia ar trebui sa aiba cel putin 20 de angajati. In curind se va semna un protocol de infiintare si atunci se vor cunoaste mai multe lucruri. Agentia isi va intra pe deplin in rol de la 1 ianuarie“, a spus Dumitru Udroiu, directorul Directiei de Finante Publice Gorj.

CAS Gorj, locul doi pe tara la datorii ce trebuie recuperate

Infiintarea agentiei are drept scop reducerea debitelor la fondurile de somaj, de sanatate si de asigurari sociale, care sint de mii de miliarde de lei, iar principalii datornici ramin aceiasi. CAS Gorj are de recuperat de la agentii economici 2.284 de miliarde de lei, dintre care 1.732 de miliarde de la CNLO.

Pe locurile urmatoare se situeaza ROSTRAMO, cu 69 de miliarde, UREX, 64 de miliarde, si GRIMEX, cu 59 de miliarde de lei. Prin datoriile pe care le are de recuperat, CAS Gorj se situeaza pe locul doi pe tara, fiind depasita de institutia similara din Galati. Chiar daca a fost declansata executarea silita impotriva debitorilor si s-au facut popriri pe cont, recuperarile nu sint spectaculoase pentru ca sumele existente in cont sint destul de mici. La fondul asigurarilor sociale, principalii datornici sint marile unitati economice. Datoriile catre Casa de Pensii ajunsesera, la sfirsitul lunii august, la 8.756 de miliarde de lei. Fondul de somaj avea de recuperat, la rindul sau, de la inceputul acestui an, 219 miliarde de lei, dintre care, la sfirsitul lunii august, fusesera incasate 136 de miliarde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS