13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn sirb si-a abandonat barca pe Dunare

Un sirb si-a abandonat barca pe Dunare

Salupa politistilor de frontiera mehedinteni nu l-a ajuns pe infractor,
fiind salvat de doi conationali

Politistii de frontiera din sectorul Svinita, judetul Mehedinti, au surprins pe Dunare, simbata seara, un cetatean sirb care pescuia la aproximativ o suta de metri de malul romanesc. In momentul in care salupa politistilor s-a indreptat spre ambarcatiunea sirbeasca, posesorul acesteia, Liubomir Dragan, de 49 de ani, desi somat verbal, a lasat barca si s-a aruncat in apa, inotind catre malul sirbesc. Barbatul a fost „pescuit“ din apele fluviului de catre doi cetateni sirbi, aflati pe Dunare intr-o alta barca cu motor, care l-au transportat pe acesta pe celalalt mal.

Potrivit purtatorului de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti, subcomisar Mariana Cenea, ambarcatiunea abandonata a fost retinuta. In ea au fost gasite documentele de identitate ale cetateanului sirb: buletin, autorizatie de port – arma, autorizatie de pescuit, permis de conducere si de navigatie, precum si mai multe unelte de pescuit interzise de lege: o pagaie din lemn, un prostovol, o cange si 400 de cirlige de pescuit.

Autoritatile romane au luat legatura cu omologii sirbi in vederea depistarii si retinerii infractorului, impotriva caruia urmeaza sa se ia masurile legale.

A rupt file din pasaport pe care avea aplicata interdictia

Nici autoritatile de la punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I nu au avut un sfirsit de saptamina fara evenimente. In noaptea de duminica spre luni, politistii au retinut o tinara care prezenta in pasaportul personal modificari ale filelor.

In urma cercetarilor, s-a ajuns la concluzia ca Maricela Creola, de 29 de ani, din judetul Galati, a iesit legal din tara in 2000. In acelasi an, a incercat sa treaca fraudulos frontiera in Austria, fapt pentru care autoritatile din Ungaria i-au aplicat interdictie de a mai intra in aceasta tara pe o perioada de doi ani. Desi masura luata de autoritatile ungare expirase, galateanca s-a gindit ca, inlocuind filele din pasaport, politistii de frontiera nu vor observa interdictia. Tinara s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, fapte prevazute si pedepsite de art. 288 si art 291 Cod Penal.

De la inceputul anului, Politia de Frontiera Mehedinti a intocmit 20 de dosare penale pentru tot atitea persoane, care au comis 36 de infractiuni in afara Romaniei. Cetatenii romani care comit infractiuni in afara granitei sint sanctionati potrivit Ordonantei de Urgenta (OUG) nr. 112/2001 cu inchisoare de la trei luni pina la trei ani. Acestia risca, pe linga privarea de libertate, si refuzarea eliberarii pasaportului sau suspendarea dreptului de folosire a acestuia pe o perioada de pina la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS