19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntreceri sportive pentru persoanele cu handicap

Intreceri sportive pentru persoanele cu handicap

Zeci de copii si adulti cu handicap s-au strins la Tirgu Jiu pentru a participa la o competitie unica in tara, destinata persoanelor cu deficiente. Ajutati de insotitori, cu carucioare sau pe propriile picioare, participantii au venit sa demonstreze ca soarta sau eroarea unor medici nu ii pot impiedica sa se bucure de viata.

Gheorghe Tanasie are 26 de ani si a intrat in categoria persoanelor cu handicap in urma cu aproximativ sapte ani. In urma unei fracturi de os, la care s-a adaugat o eroare medicala, tinarul a ajuns in caruciorul cu rotile. Statutul de persoana cu nevoi speciale i-a adus insa ocazia sa guste bucuria de campion. Gheorghe Tanasie a participat de cite ori a avut ocazia la intreceri sportive. La un concurs, asemanator, desfasurat la Constanta, a reusit sa obtina titlul de campion national la proba de 3.000 de metri. „Nu-mi mai amintesc ce timp am scos, dar important este ca am reusit sa obtin acest titlu, de care m-am bucurat foarte mult“, a spus tinarul.

Cea mai lunga cursa la care a participat a fost de 20 de kilometri, distanta pe care a strabatut-o in caruciorul cu rotile intr-o intrecere desfasurata la Galati. La competitia de la Tirgu Jiu, Gheorghe Tanasie va concura la proba de atletism pe distanta de 100 de metri. Sportul nu este singura sa pasiune. In Drobeta Turnu Severin, unde locuieste cu mama sa, este electronist si picteaza atunci cind are timp.

Autoritatile le-au promis participantilor rampe de acces

Intrecerile organizate vor avea probe de atletism, sah, dar si de tenis de masa.

Cistigatorii vor fi premiati miine, in cadrul unei excursii care se va face la Tismana. Competitia organizata la Tirgu Jiu a adus, pe linga participanti din toate judetele Olteniei si reprezentanti ai autoritatilor in domeniu. Toti au fost de acord ca una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta persoanele cu handicap, imobilizate intr-un scaun cu rotile, este accesul in institutii din cauza lipsei rampelor de acces. O asemenea rampa nu exista nici macar la Inspectoratul pentru Persoanele cu Handicap din Tirgu Jiu, ai caror reprezentanti au promis cu aceasta ocazie ca vor face una foarte curind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS