18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreantele catre asigurarile de sanatate, recuperate de AVAB

Creantele catre asigurarile de sanatate, recuperate de AVAB

• Autoritatile doljene rasufla usurate, deoarece pe plan local n-au facut nimic pina acum • 360 de miliarde de recuperat • CAS Dolj nu si-a pus baza de date la punct, asa cum a promis

Guvernul a decis in sedinta de joi sa treaca toatele creantele pe care le are de recuperat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in sarcina AVAB. Premierul Adrian Nastase a precizat ieri, in cadrul videoconferintei saptaminale cu prefectii, ca s-a ajuns la aceasta masura avind in vedere succesul pe care AVAB l-a inregistrat in ultimul timp la recuperarea creantelor. Suma restantelor inregistrate la nivel national pentru asigurarile sociale de sanatate depaseste 27.000 de miliarde de lei.

In Dolj, autoritatile nu s-au tinut de cuvint in ceea ce priveste recuperarea datoriilor pe care societatile le au catre CAS. Valoarea totalizata a acestora depasea, la sfirsitul trimestrului I al anului 2003, suma de 360 de miliarde de lei. 66 dintre societati inregistrau creante de peste un miliard de lei. Mai mult, pina acum, CAS Dolj nici macar nu si-a pus baza de date cu asiguratii la punct.

Baza de date cu asiguratii inca nu e gata

In urma cu o saptamina, CAS a scos de pe liste ilegal circa 100.000 de asigurati doljeni si numai dupa ce medicii de familie au recurs la greva s-a angajat, in solidar cu prefectura, ca erorile vor fi corectate in cel mai scurt timp. Ieri expira termenul asumat de autoritati, dar acesta va fi din nou prelungit, pina la 1 octombrie deoarece, motiveaza prefectura, unele institutii nu au transmis listele catre CAS.

AVAB executa „in cascada“

marii datornici

In concluzie, autoritatile doljene au rasuflat usurate ca executivul a transferat sarcina recuperarii creantelor catre AVAB. Mai mult, au precizat ca aceasta institutie are mijloacele legale sa recupereze banii de la societati comerciale care, inglodate de datorii, au infiintat noi societati, fara datorii, si au transferat bunurile sau veniturile urmaribile catre firmele nou-infiintate. In aceste cazuri, sustin oficialii, executarea va merge si ea „in cascada“, pe urmele creantelor. Interesant este ca, desi aceasta practica exista de mai multi ani la „cvasitotalitatea marilor debitori din judetul Dolj“ (cum mentioneaza raportul CAS – n.r.), autoritatile n-au avut ochi sa o vada, inglodind Sanatatea in criza financiara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS