21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Calafat, monument in tufisuri

La Calafat, monument in tufisuri

Un monument inchinat memoriei unei victorii fara precedent, pe Dunare, din Razboiul de Independenta, este acoperit de vegetatie si parasit, deoarece se afla la limita dintre localitatile doljene Ciuperceni si Calafat, iar fiecare primarie sustine ca teritoriul este al celeilalte.

Monumentul este inchinat soldatilor din Regimentul „Perseverenta“, care au reusit in 1877 sa scufunde citeva nave turcesti, tragind cu tunurile chiar din locul unde este piedestalul. Constructia a fost amplasata aici pentru a fi vizibila atit de pe Dunare, cit si de pe malul vecin. Mai mult, in virful monumentului se afla una dintre ghiulelele care au scufundat vasele inamice.

„Am 80 de ani si stiu monumentul aici. Cind eram copil, invatatoarea ne aducea aici si puneam flori. Atit era de frumos si de bine ingrijit! Acum nici nu prea mai stiu pe unde este, din cauza buruienilor de linga el“, spune Maria Tilvan, din Ciuperceni.

„Cind mai trec cu vacile pe acolo mai dau la o parte din tufari, dar e deja napadit de maracini. Chiar nu poate nimeni sa curate locul?“, a spus Stelian Popa, din Calafat. O mina de ajutor mai dau politistii de frontiera: „Noi am venit si am mai taiat maracinii. Am sters placa, am vopsit si ghiuleaua din virf“.

Pina cind primariile din Calafat si Ciuperceni vor gasi o solutie si vor afla pe teritoriul careia se afla monumentul, granicerii si ciobanii sint singurii care au grija de acest simbol al vitejiei romanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS