23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn mehedintean a fost dat de doua ori afara de la locul de munca

Un mehedintean a fost dat de doua ori afara de la locul de munca

Ion Doman, din comuna Sovarna, judetul Mehedinti, a fost angajat ca mecanic agricol la SC Agromixt Brosteni, pina in anul 1999, cind unitatea i-a desfacut contractul de munca, desi era in concediu. Decizia a fost contestata in instanta si, printr-o hotarire definitiva si irevocabila, judecatorii i-au dat dreptate mehedinteanului, care a primit cinci milioane de lei, pentru perioada in care a avut contractul de munca desfacut, si i-a fost trecuta si vechimea in cartea de munca.

Prin sentinta civila nr. 761, din 19 aprilie 2000, Judecatoria Strehaia a admis contestatia depusa de Ion Doman si a anulat decizia emisa de SC Agromixt Brosteni SA. In Decizia nr. 7, din 9 decembrie 1999, emisa de societate, s-a retinut ca s-a desfacut contractul conform articolului 13, litera i, din Codul Muncii, retroactiv, incepind cu 17 noiembrie 1994. Potrivit instantei de judecata, in conformitate cu articolul 134, alin. 2, din Codul Muncii, dispozitia de desfacere a contractului de munca isi produce efectele de la data comunicarii si, in consecinta, acesta nu poate fi desfacut retroactiv.

„Deci pina la aceasta data, contractul se va considera in fiinta, iar contestatarul se va bucura de toate drepturile decurgind din continuarea raportului de munca“, se arata in decizia instantei.

„Mi-a spus ca voi cheltui toti banii pe care ii am si nu voi putea cistiga“

In 2001, unitatea i-a desfacut din nou contractul de munca lui Ion Doman, care a contestat si aceasta decizie in instanta:

„Am obtinut din nou hotarire definitiva si irevocabila, cu nr. 175/2001, prin care s-a dispus anularea deciziei de desfacere a contractului de munca nr. 9/12/1999. Eu am cerut, de aceasta data, drepturile in conformitate cu prevederile Codului Muncii, dar unitatea a refuzat sa imi treaca vechimea in cartea de munca si nici nu mi-a acordat drepturile legale. Domnul avocat Daugaru mi-a spus in Tribunal ca voi cheltui toti banii pe care ii am, si cu toate relatiile, nu voi putea cistiga. Acest lucru s-a si dovedit in instanta, pentru ca nu mi s-au dat drepturile ce mi se cuveneau. Am sesizat Parchetul si astept un raspuns“.

Potrivit inginerului Sanatescu Gheorghe, directorul SC Agromixt Brosteni, avind in vedere referatul contabilului-sef al societatii, s-a desfacut contractul de munca al mecanicului agricol Ion Doman, retroactiv, incepind cu 17 noiembrie 1994, „deoarece acesta a savirsit o abatere grava de la disciplina muncii, neprezentindu-se la serviciu“.

Ion Doman asteapta inca acordarea drepturilor pe care le-a cerut in justitie si spera ca, intr-o zi, sa i se dea dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS