16.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei sferturi din scolile din mediul rural nu au autorizatii sanitare

Trei sferturi din scolile din mediul rural nu au autorizatii sanitare

• Aspectul WC-urilor si lipsa fiselor medicale ale dascalilor sint principalele motive pentru care scolile nu au primit autorizatii • Repartizarea dascalilor pe posturi a ridicat unele probleme legate de sistemul informatic

Peste 200 de scoli gorjene din mediul rural nu au inca autorizatie sanitara, desi mai sint doar citeva zile pina cind elevii vor intra in clase. Autoritatile implicate spun ca nu se pune problema ca vreo scoala sa ramina inchisa in aceasta toamna, eventualele neajunsuri urmind sa fie remediate pe parcurs. In Tirgu Jiu, doar trei scoli nu au autorizatie sanitara pentru ca directorii unitatilor respective nu au depus inca documentatia necesara.

In ceea ce priveste scolile din celelalte orase din judet, 22 sint autorizate, in timp ce sapte nu. In mediul rural, situatia este insa mult mai grava. Din cele 355 de scoli existente, doar 128 au fost avizate din punct de vedere sanitar. Directorii din 221 de unitati de invatamint nu au depus documentatia necesara autorizarii, iar in citeva institutii autorizarea nu a fost aprobata. WC-urile scolilor fie nu au fost reparate, fie functioneaza in conditii improprii. Un alt motiv pentru care nu se primeste autorizatie il reprezinta lipsa fiselor medicale ale dascalilor.

In citeva comune, primarii au uitat de scoli

Conducerea Inspectoratului Scolar Gorj a dat asigurari ca lucrarile de reparatii facute in unitatile de invatamint din judet s-au realizat in proportie de 80%. Cu toate acestea, in citeva comune din judet, primarii nici macar nu s-au apucat de lucru, chiar daca scoala va incepe peste citeva zile.

„Avem probleme in Crasna, Vagiulesti si Danciulesti, unde primarii au avut alte prioritati decit scolile si modul in care vor sta copiii in clase. Nu

s-au apucat de reparatii si igienizari decit acum, in ultimele zile, si nici nu si-au facut provizii de lemne“, a spus Nicolae Mergea, inspector scolar ge-

neral. El a mai spus ca 34 de scoli din mediul rural sint cuprinse in acest an intr-un proiect prin care guvernul promite fonduri pentru amenajarea grupurilor sanitare si a surselor de apa. Alte cinci scoli din Gorj beneficiaza de 420.000 de dolari de la Banca Mondiala, pentru reparatii capitale.

Invatatorii gorjeni s-au trezit titulari la scolile din Harghita

Repartizarea profesorilor si a invatatorilor pe posturi este in cea de-a doua faza. Si in Gorj au aparut erori generate de introducerea datelor in calculator. In zece cazuri, au aparut greseli despre care conducerea Inspectoratului Scolar spune ca s-au rezolvat si au fost generate de imperfectiuni ale sistemului informatic.

„Nu au fost probleme foarte grave. Unele au fost generate chiar de candidati. Pentru ca aveau posibilitatea sa treaca mai multe optiuni, prin intermediul unor coduri, au existat invatatori care au scris codul gresit si s-au trezit repartizati la scoli in limba maghiara din Harghita sau in Banat, la scoli cu predare in limba germana. Situatia s-a remediat“, a precizat Nicolae Mergea.

Autoritatile din Gorj se pregatesc deja sa mearga la festivitatile de deschidere a noului an scolar si au promis ca isi vor imparti unitatile de invatamint in asa fel incit sa nu ajunga doua personalitati in acelasi loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS