22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIon Nicolae, fostul director al SC Foraj Tirgu Carbunesti, a fost arestat de PNA

Ion Nicolae, fostul director al SC Foraj Tirgu Carbunesti, a fost arestat de PNA

• In arest se mai afla Sorin Popescu, fostul director al BCR Novaci, Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, si Ion Marin, patron al SC RARORA Vilcea • In timp ce muncitorii nu isi incasau salariile, Ion Nicolae a vindut la fier vechi o parte din SC FORAJ SONDE

Dupa arestarea omului de afaceri vilcean Ion Marin si a fostilor directori ai BCR Novaci si BCR Gorj, respectiv Sorin Popescu si Dumitru Contoloru, un alt cap al escrocheriei BCR Novaci a fost arestat de PNA. Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus punerea in miscare a actiunii penale si arestarea preventiva provizorie, pe trei zile, a lui Ion Nicolae, fostul director al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti. Acesta este cercetat pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals, uz de fals, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si utilizarea creditelor in alte scopuri decit acelea pentru care au fost acordate. In calitate de director general al Schelei de Foraj din Tirgu Carbunesti, o societate componenta a grupului de firme patronat de Ion Marin, in perioada noiembrie 2002 – martie 2003, Ion Nicolae a obtinut ilegal doua credite de la BCR. Beneficiind de complicitatea lui Sorin Popescu si a lui Dumitru Contoloru, dar si in colaborare cu alte persoane de la BCR – Agentia Novaci si Sucursala BCR Gorj, Ion Nicolae a primit credite in valoare de peste 300 de miliarde de lei. Banii au fost utilizati insa in alte scopuri decit acelea pentru care fusesera acordati.

Au fost folosite acte fictive

Pentru a obtine cele doua credite, Ion Nicolae a actionat fara stirea membrilor aflati in conducerea SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, dispunind intocmirea si prezentarea de acte fictive la banca. Sumele obtinute cu titlu de credite au fost virate integral catre SC RARORA SRL Vilcea, patronata de Ion Marin, desi intre cele doua societati nu a existat vreo obligatie. In timp ce directorul Ion Nicolae invirtea sume de sute si sute de miliarde de lei, cei 280 de angajati ai SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti traiau de pe o zi pe alta, fara salarii. De asemenea, utilaje ale unitatii erau vindute la fier vechi. La aproximativ doua luni de la ultimul credit luat de Ion Nicolae, muncitorii de la FORAJ SONDE intrau in greva generala, avind de incasat restante salariale de peste doua miliarde de lei. Leonard Lazarescu, presedintele Sindicatului Liber Independent din cadrul Schelei, declara la vremea respectiva ca societatea inregistra datorii de 270 de miliarde de lei. Acesta a solicitat, in numele sindicatului, ca APAPS sa realizeze o expertiza a contractului de privatizare. In tot acest timp, inchis in biroul sau, unde a intocmit actele false prin care a luat credite de sute de miliarde de lei, Ion Nicolae incerca sa opreasca greva in instanta. Acesta a prezentat atunci propria viziune manageriala in domeniul schelelor de foraj: „Societatile de foraj sint supradimensionate. Noi nu putem sa le acordam atitea salarii compensatorii. Exista un protocol prin care Sindicatele au fost de acord sa restructuram o treime din personal… Noi ne-am platit datoriile la bugetul de stat. Nu este treaba ziarelor sa stie asta. De ce trebuie sa stie muncitorii de contractul de privatizare? APAPS poate sa vina sa faca verificari. Este strict managementul meu in ceea ce priveste fierul vechi“. Ieri, la Tribunalul Gorj s-a judecat prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare emis de PNA pe numele lui Ion Nicolae. Primarul din Carbunesti, Cristian Toader Pasti, a spus: „Societatea FORAJ SONDE a fost falimentata cu buna-stiinta. Acum speram sa isi revina“.

Caracatita BCR Novaci mai are sapte capete

In escrocheria BCR Novaci mai sint cercetati in stare de arest de catre PNA: Sorin Popescu, fost director al BCR Novaci, Dumitru Contoloru, directorul Sucursalei Gorj a BCR, si Ion Marin, administrator al grupului de firme „Marin Luminita“ din Vilcea. Acestia sint acuzati de acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals, inselaciune si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, cu un prejudiciu cauzat BCR de peste 885 de miliarde de lei. Pina in prezent, dauna depaseste suma de 1.000 de miliarde de lei. Complici in falimentarea BCR Novaci, cei trei au incercat in diverse feluri sa scape de arest, unul dintre acestia, Dumitru Contal. Escrocii de la BCR Novaci, in frunte cu Ion Marin, sint aparati de avocati celebri, printre care si fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu. Conform PNA, in acelasi dosar mai sint cercetate pentru fapte asemanatoare sau in legatura directa cu acte de coruptie alte sapte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS