15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascalii nu au unde sa-si faca radiografia pulmonara

Dascalii nu au unde sa-si faca radiografia pulmonara

Aparatul MRF al dispensarului TBC Tirgu Jiu nu are autorizatie de aproape doua luni

Conform unei adrese primite de Directia de Sanatate Publica Gorj de la Ministerul Sanatatii si trimise mai departe Inspectoratului Scolar, incepind din acest an, cadrele didactice trebuie sa-si faca examenul de radiografie pulmonara numai in cadrul dispensarelor TBC. La Tirgu Jiu, aparatul respectiv nu are autorizatie si nu poate fi pus in functiune in doua saptamini.

Noile norme emise de Ministerul Sanatatii privind dosarele medicale pe care trebuie sa si le intocmeasca fiecare cadru didactic la inceputul anului scolar au ajuns la sfirsitul saptaminii trecute la Directia de Sanatate Publica (DSP) Gorj. Conform acestora, dascalii nu-si mai pot face examenul de radiografie pulmonara in cadrul ambulatoriului de specialitate, ci numai in cadrul dispensarelor TBC care exista la Tirgu Jiu si in alte trei orase din Gorj. Aparatul MRF de la dispensarul TBC din Tirgu Jiu nu functioneaza insa de aproape doua luni. Motivul il constituie lipsa autorizatiei speciale pentru acest tip de aparatura medicala, emisa de Comisia Nationala de Control.

Cadrele medicale spun ca aparatul a ramas fara autorizatie pentru ca pina anul trecut dispensarul era arondat Sanatoriului Dobrita, apoi a fost trecut Spitalului Judetean Gorj si s-a aminat plata taxei de autorizare de 23 de milioane de lei. In cele din urma, taxa a fost achitata, iar acum este asteptata o comisie care sa autorizeze aparatul, dar aceasta va veni peste aproape doua saptamini.

„La acest aparat veneau si detinutii pentru raze. Noi mai avem un aparat, dar il folosim exclusiv pentru bolnavi. Nu putem sa-i primim pe profesori. Nu avem voie prin lege sa folosim aparatul fara autorizatie. Am pus afise ca nu functioneaza“, a spus medicul Maria Popescu.

Dosarele medicale, motiv de dezorientare

Aceleasi norme primite de DSP Gorj prevad ca, din acest an, fiecare cadru didactic trebuie sa aiba dosar medical care sa cuprinda investigatiile facute. Informatiile pe care le detin DSP si liderii de sindicat ai dascalilor nu corespund, astfel incit multi profesori si invatatori sint dezorientati si nu stiu ce analize sau investigatii trebuie sa-si faca si probabil nici nu vor avea fisele medicale incheiate la inceputul anului scolar.

„Trebuie sa discutam cu cei de la DSP, intrucit statutul nostru nu s-a schimbat si sint in vigoare regulile din anii precedenti privind aceste controale medicale. O parte dintre cei 6.200 de angajati din invatamint si le-au facut. Pentru ceilalti probabil ca termenul se va prelungi pina spre 1 octombrie“, a spus Gheorge Cilnbiceanu, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor din Invatamint Gorj. Formularele pentru dosarele medicale trebuie ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Munca, dar reprezentantii institutiei spun ca deocamdata nu a venit nimeni sa solicite asemenea documente.

„Potrivit legislatiei muncii, aceste dosare trebuiau facute in fiecare an, dar profesorii nu s-au grabit sa intre in legalitate. Aveau niste fise despre care se considera ca sint suficiente. Pentru ca sint alte domenii cu risc crescut pentru accidente de munca, situatia a fost tolerata“, a precizat reprezentantul ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS