21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de singe in spitalele doljene

Criza de singe in spitalele doljene

Numarul donatorilor de singe a inregistrat in ultimele luni o scadere fara precedent, astfel incit, in spitalele craiovene si celelalte institutii sanitare doljene care se aprovizioneaza de la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Craiova, nu pot fi asigurate in prezent singele si produsele sanguine decit pentru cazurile de urgenta. Potrivit conducerii CTS Craiova, la punctul de recoltare de la sediul institutiei abia daca se mai prezinta zilnic 15 donatori, in conditiile in care necesarul este de minimum 40 de recoltari.

„O consecinta a scaderii interesului cetatenilor pentru donarea de singe o reprezinta faptul ca stocurile de produse sanguine sint foarte mici, astfel incit nu putem asigura decit cazurile de urgenta“, a precizat dr. Sevastiana Bran, directorul CTS Craiova.

Sevastiana Bran a mai spus ca in ultima vreme chiar si cei mai fideli clienti au renuntat sa mai doneze singe ca sa nu aiba probleme la serviciu: „Dupa fiecare donatie, un salariat are dreptul prin lege la doua zile libere. De cele mai multe ori insa, angajatorii refuza sa le ia in considerare acest drept, amenintindu-i cu desfacerea contractului de munca sau cu penalizari la salariu, in caz ca vor lipsi de la serviciu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS