12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024

CASACLISM

• Medicii de familie au intrat in greva japoneza • CAS Dolj, amenintata cu rezilierea contractelor de finantare

Disputele CAS Dolj – medici de familie se ascut. Incepind de ieri, medicii doljeni au intrat in greva japoneza, pe motiv ca institutia le-a scos de pe listele de asigurati peste 160.000 de persoane. Prejudiciati ar fi atit asiguratii, care vireaza lunar bani in contul asigurarilor de sanatate si in schimb nu beneficiaza de servicii medicale, cit si cabinetele, care nu mai fac fata cheltuielilor, in conditiile in care pacientii sint tot mai putini.

Medicii de familie doljeni au trimis si o nota de protest ministrului sanatatii, Mircea Beuran, care avea programata o vizita la Craiova in cursul acestei saptamini. Ei ameninta inclusiv cu rezilierea unilaterala a contractului de finantare cu CAS.

„Daca nu se rezolva nimic intr-o saptamina, noi ne rezervam dreptul sa reziliem unilateral contractele de finantare cu CAS Dolj. Sint o serie de disfunctionalitati la aceasta institutie. De exemplu, abia pe 3 septembrie ni s-a comunicat lista cu asiguratii care au o situatie incerta, si asta incepind cu iulie. Pai noi am apucat sa dam deja retete. Ce facem acum? Le platim din buzunar“, a spus George Betiu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dolj.

Persoanele scoase de pe liste erau asigurate, sustin medicii

Cadrele medicale sustin ca, in aceste conditii, unele cabinete se vor indrepta cu pasi siguri spre faliment, deoarece contractele de finantare cu CAS se reziliaza acolo unde exista un numar prea mic de asigurati pe liste (700 in mediul urban si 500 in mediul rural).

Eduard Armeanu, presedintele filialei doljene a Societatii Nationale a medicilor de familie, a precizat: „Ceea ce se intimpla la noi, in Dolj, este unicat in tara. Persoanele scoase de pe liste erau asigurate. Erau elevi, studenti, pensionari, profesori si chiar cadre medicale. Au de suferit si ei deoarece li s-a retinut contributia aferenta din salariu si nu pot beneficia de serviciile medicale, dar si cabinetele medicale, prin reducerea substantiala a veniturilor. Am vorbit cu medici, care au fost nevoiti sa dea preavize la asistentele de la cabinet“.

CAS Dolj a motivat aceasta situatie prin faptul ca sint probleme cu baza de date a institutiei si le-a cerut medicilor sa contribuie la completarea ei, insa a fost refuzata sub pretextul ca medicii nu au dreptul sa furnizeze datele personale ale pacientilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS