24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn puşti de 15 ani face copii după tablourile lui Van Gogh

Un puşti de 15 ani face copii după tablourile lui Van Gogh

Nu se consideră un artist, dar pictează cu mai multă pasiune decit unul dintre ei. Este autodidact, nu a luat niciodată lecţii de pictură. Cu toate acestea, o şcoală intreagă a fost decorată cu tablourile lui. Cel mai mult ii place Van Gogh. Poate spune chiar că marele artist i-a fost mentor. Pină acum, puştiul de 15 ani a copiat citeva tablouri ale lui Van Gogh. Rezultatul l-a mulţumit. Pe ceilalţi i-a uimit.

Vali Roambă este elev in clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Constantin Brincoveanu“ din Dăbuleni. A inceput să deseneze din grădiniţă, dar nici părinţii, nici el n-au dat prea mare importanţă faptului că desenele ii ieşeau mai reuşite decit multora dintre colegii lui. Cind i-au căzut in mină primele manuale de educaţie plastică, „mizgăleala“ s-a transformat in pasiune.

„Nu mă consider un artist. Pictez din plăcere şi după cum mă taie mintea. N-am luat lecţii de pictură. Peisajele şi natura moartă sint preferatele mele. Portretele nu prea mă atrag. Am incercat odată s-o pictez pe soră-mea, dar, pentru că se plictisise şi nu stătea deloc locului, am renunţat“, spune băiatul.

Tablourile in acuarelă făcute de Vali nu au rămas neobservate. Dovadă este şi faptul că pereţii Şcolii nr. 3 din Dăbuleni, unde băiatul a făcut clasele I-VIII, sint decorate cu picturile lui. Ideea a fost a directoarei, care apreciază talentul elevului său. Cei mai impresionaţi sint insă, fără doar şi poate, colegii lui Vali. „La orele de desen ni se dădeau teme. Cind vedeau colegii ce am desenat, rămineau trăsniţi“, spune, fără falsă modestie, puştiul de 15 ani.

Arbitrul cu talent de pictor şi spirit intreprinzător

Cele mai frumoase desene ale lui Vali şi preferatele lui sint imitaţiile făcute după picturile lui Van Gogh. „Am ţinut să pictez lanul de griu al lui Van Gogh. Mi-a ieşit exact ca in poza din manual. Am fost mulţumit de cum l-am reuşit. La fel de bine mi-a ieşit şi botezul lui Iisus, copiat tot după un pictor celebru. Şi am mai copiat un peisaj care mi-a ieşit super“.

Vali nu caută recunoaştere. Pictura este pentru el doar un hobby şi nimeni nu a reuşit să il convingă să-şi cizeleze talentul şi să incerce să ajungă un artist adevărat. „In nici un caz n-o să mă fac pictor. Am vrut anul acesta să mă duc la Liceul de Artă din Craiova, dar este greu să plăteşti chirie. M-am răzgindit. Şi apoi din pictură nu se poate trăi. Vreau să dau la facultate, să fac altceva cu viaţa mea. Mi-ar plăcea să ajung antrenor sau arbitru. Fotbalul mă pasionează la fel de mult ca pictura. Şi ies şi bani!“.

Pină cind o să ajungă un arbitru pasionat de pictură, Vali vinde lubeniţă impreună cu tatăl lui. Doar este dăbulean şi banii pentru acuarele şi pensule nu se fac singuri! „Anul acesta am fost la Giurgiu. De acolo e fratele lui tati şi mergem in fiecare an cu lubeniţe. Ne-au ieşit cam 30 de milioane. Destul de puţin. Am ieşit destul de tirziu pe piaţă…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS