17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopil roman maltratat de un misionar irlandez

Copil roman maltratat de un misionar irlandez

Autoritatile sanitare irlandeze au publicat joi un raport oficial referitor la moartea unui copil de nationalitate romana, adoptat in iulie 2000 de un fost misionar, Geoffrey Briggs.

Potrivit BBC, raportul redactat de Departamentul de Sanatate din districtul Armagh critica in termeni duri institutia care a supervizat adoptia – Craigavon and Banbridge Community Trust. „Conducerea organizatiei nu a monitorizat cu suficienta atentie procesele de adoptie internationale si nici starea copiilor, dupa sosirea lor in Irlanda de Nord“, se arata in raport.

De asemenea, raportul critica activitatea a doi asistenti sociali, care nu au pastrat contactul cu familia Biggs si nu au observat problemele existente, care au dus la abuzul asupra copilului roman si a fratelui sau geaman.

Cei doi micuti au fost adoptati legal in 2000 dintr-un orfelinat din Romania.

Trei luni mai tirziu, unul dintre copii a murit, din cauze necunoscute. Medicii irlandezi au efectuat o examinare post-mortem a cadavrului, insa nu a fost emis nici un certificat de deces pe numele copilului, care a fost ingropat. 13 zile mai tirziu, fratele lui geaman a fost adus la spital cu o fractura de craniu. Autoritatile irlandeze au cerut atunci exhumarea fratelui acestuia, pentru o examinare suplimentara.

Cel putin 16 fracturi ale coastelor au fost evidentiate, dar s-a afirmat ca aceste rani nu puteau cauza decesul copilului.

In concluzie, Departamentul pentru Sanatate a preluat cercetarea cazului.

Intre timp, tatal adoptiv al copiilor, Geoffrey Biggs, fost misionar in Romania, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru vatamare corporala grava, dupa ce a recunoscut ca l-a lovit pe copilul internat la spital.

Organizatiile non-guvernamentale care apara drepturile copiilor in Irlanda au cerut in mod repetat ca raportul medico-legal, intocmit la moartea micutului, sa fie dat publicitatii, atragind atentia, in luna iulie, asupra faptului ca Departamentul pentru Sanatate nu incheiase inca ancheta in acest caz.

Copilul care a supravietuit fracturii de craniu nu se mai afla in ingrijirea lui Geoffrey Biggs, care intre timp a fost eliberat din inchisoare. Potrivit BBC, el nu mai locuieste in Irlanda de Nord.

Dupa publicarea raportului Departamentul de Sanatate, reprezentanti ai autoritatilor locale au declarat ca se vor lua toate masurile pentru ca o astfel de situatie regretabila sa nu se mai repete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS