10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirgu Jiu: masini, case si cabluri electrice lovite in plin

Tirgu Jiu: masini, case si cabluri electrice lovite in plin

Bilantul furtunii de ieri-noapte: 30 de masini distruse si alte citeva zeci usor avariate, sapte acoperisuri spulberate, cabluri electrice distruse si un incendiu in cartierul ACH. Furtuna a facut pagube si la Motru, si la Bumbesti Jiu, unde citeva acoperisuri au cazut pe masini. La Tirgu Jiu, primaria, politia si Protectia Civila au inceput ieri-dimineata sa evalueze dezastrul, pagubele fiind, dupa primele estimari, de citeva miliarde de lei. Autoritatile vor solicita guvernului deblocarea unei sume de bani din fondul pentru calamitati.

Ploaia a inceput sa cada marunt in jurul orei 22.30 si, intr-o ora, o tornada a rascolit toate cartierele municipiului. Disperati ca vor ramine fara masini, locuitorii din mai multe cartiere au coborit in fata blocurilor si au incercat sa isi mute autoturismele. Peste 30 de masini au fost grav avariate, iar sapte acoperisuri de bloc au fost distruse. S-a inregistrat un inceput de incendiu in cartierul ACH, unde un fir de inalta tensiune a cazut pe un gard de beton din apropierea unor baraci locuite. Pompierii sositi la fata locului au intrerupt curentul si au lichidat incendiul. Tot pompierii militari au fost solicitati, in jurul orei 23.00, sa elibereze dintr-o cladire situata la intrarea in oras o familie blocata in propria locuinta.

Acoperisuri smulse si masini distruse

Cele mai mari pagube au fost inregistrate in cartierul Abator, masini si acoperisuri distruse semnalindu-se si in cartierele Debarcader, Plopilor si pe strazile 23 august si 14 octombie. In cartierul Abator au fost 17 de autoturisme. Constantin Gogea, care a ramas numai cu capota din Dacia parcata in fata blocului, a spus: „Sintem nenorociti! Eram in casa, la masa, si am vazut ca fulgera. Nu ne-am gindit la ce s-ar putea intimpla. Nu imi explic cum a putut vintul sa ia acoperisul si sa il arunce peste masina mea. Volanul a intrat sub podea! Cine o sa ne despagubeasca? Noi am tot dat bani la administrator pentru a face acoperisuri, dar nu stim cu cine le-a facut si cum“. Rodica Ciora, administratoarea asociatiei din cartierul Abator, unde sint peste 600 de apartamente, a declarat ca vina apartine proprietarilor: „A vrut cineva sa se intimple asta? Unele acoperisuri sint construite cu autorizatie, altele fara. Eu doar am mers cu ei sa isi cumpere materiale. Am decontat. Au incercat si cu izolatie, dar ploua“. Ciora Rodica trebuie sa le prezinte celor de la Inspectia in Constructii autorizatiile pentru acoperisurile reparate.

Ajutor de la guvern

Aflati in imposibilitatea de a-si mai recupera bunurile, cetatenii din cartierul Abator si din celelalte zone afectate au solicitat ca primaria sa-i despagubeasca. Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a spus ca, pentru despagubire, Prefectura Gorj va solicita guvernului deblocarea unei sume de bani din fondul de rezerva pentru calamitati.

„Este foarte clar. Primaria nu are nici o vina pentru ceea ce s-a intimplat. Asociatia de proprietari raspunde pentru modul in care au fost construite acele acoperisuri; daca au autorizatie sau nu, sau daca rezista la astfel de furtuni. Lucrurile trebuie tratate insa altfel cind este vorba de calamitati. In unele cazuri insa, acoperisurile au fost doar asezate pe blocuri, nemaifiind prinse. Vom inainta prefectului lista cu despagubiri, iar aceasta urmeaza sa fie trimisa la guvern“, a spus primarul Florin Circiumaru. Dupa cum a precizat prefectul Toni Grebla, pentru a-i ajuta pe pagubiti, guvernul va trebui sa elaboreze o hotarire prin care vor fi aprobate sumele necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS