16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii doljeni, blocati sa-si verifice sanatatea

Profesorii doljeni, blocati sa-si verifice sanatatea

Administratia doljeana nu a gasit inca 2,5 miliarde de lei pentru achitarea costurilor analizelor medicale ale profesorilor din judet. Consiliul local si cel judetean, care, conform legii, sint angajatorii profesorilor, deoarece scolile se afla in subordinea lor, ar trebui sa achite cabinetelor de medicina muncii cite 250.000 de lei pentru fiecare dintre cei peste 10.000 de profesori doljeni, pina la 15 septembrie, data inceperii cursurilor. Administratia locala nu are insa fonduri disponibile, deoarece bugetul pentru acest an nu a luat in calcul aceasta problema. Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj nu poate sa achite costurile analizelor de medicina muncii, ci doar analizele medicale anuale la care profesorii au dreptul in calitate de asigurati.

Profesorii doljeni sint, in acest caz, prinsi intre ciocan si nicovala. Pe de o parte, plata analizelor de medicina muncii nu este obligatia lor legala, iar pe de alta parte, fara analizele respective, ei nu isi pot face meseria. Sindicalistii din invatamint le-au cerut dascalilor sa nu efectueze nici un fel de analize pina cind nu se hotaraste cine suporta cheltuielile.

Solutia de compromis pare sa fie reprezentata de semnarea unui protocol intre Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, prin care MMSSF sa accepte drept valide analizele obisnuite de asigurat in locul celor specifice de medicina muncii. Conform directorului Directiei de Sanatate Publica Dolj, Constantin Ecobici, Ministerul Sanatatii ar fi de acord cu acest protocol, iar acordul scris urmeaza sa soseasca in aceasta saptamina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS