23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele pornesc ofensiva TVA

Finantele pornesc ofensiva TVA

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a prezentat ieri si in fata presei raportul privind activitatea desfasurata in primele sapte luni ale anului. Din evidentele DGFP Dolj, la 31 iulie 2003 erau inregistrati 32.905 de agenti economici, dintre care 17.469 de societati comerciale, institutii publice, organizatii obstesti si 6.827 de agenti economici organizati in alte forme juridice (profesii liberale, asociatii de locatari etc).

In Dolj, in primele sapte luni ale anului, s-au incasat la bugetul statului 2.970,93 miliarde de lei. Programul de incasari al institutiei care colecteaza taxele si impozitele din judet era de 2.860 de miliarde de lei si fusese stabilit de Ministerul Finantelor Publice. Doljul a depasit programul de incasari pentru perioada acestui an cu 3,87% si cu 23,26%, fata de incasarile din aceeasi perioada a anului precedent.

Colectarea TVA aduce cei mai multi bani la bugetul de stat

Din punct de vedere al evolutiei colectarii veniturilor bugetului de stat, pe categorii de surse, s-a constatat ca din totalul sumei incasate 336,7 miliarde de lei provin din impozit pe profit,1,41 miliarde de lei din impozit pe salariu, 681,22 miliarde de lei din impozit pe venit,1.480,09 miliarde de lei din TVA, 141,08 miliarde de lei din accize, 53,94 miliarde de lei din taxe vamale, iar din alte impozite s-au incasat 276,49 miliarde de lei. Desi in bugetul statului, in primele sapte luni, in Dolj au intrat 1.480,09 miliarde de lei provenite din TVA, tot de la buget au iesit pentru Dolj 556,6 miliarde de lei returnari de TVA, bani cuveniti anului trecut.

La prima vedere, DGPF Dolj pare ca a depasit chiar si asteptarile Ministerului de Finante, insa pina la data raportarii existau obligatii bugetare neachitate in termen de catre agentii economici din judet, in suma de 3.018 miliarde de lei, suma care s-a adunat, dupa parerea directorului general Lucian Zaharia, din anii precedenti. O mare parte din debitele restante se inregistreaza la 382 de societati comerciale din judet, aflate in lichidare judiciara pentru care DGPF s-a inscris la masa credala cu suma de 304,23 miliarde de lei. Diferenta pina la cele trei mii de miliarde lei neincasate se afla la marii agenti economici din judet, dintre care doar Electroputere datoreaza bugetului statului 527 de miliarde de lei.

A inceput executarea datornicilor la bugetul de stat

1 septembrie 2003 este data pe care directorul general al DGPF Dolj, Lucian Zaharia, a anuntat-o ca fiind inceputul sfirsitului pentru marii datornici ai bugetului de stat.

„Incepind cu aceasta data se va trece la executarea silita a tuturor datornicilor la bugetul statului, indiferent de obiectul lor de activitate. Faptul ca se privatizeaza nu este o scuza pentru neplata datoriilor. Celor care se regasesc in programul de privatizare li se sterg doar o parte din datoriile catre buget cum ar fi, de exemplu, majorarile de intirziere, dar nu toate datoriile. Cine nu vrea sa inteleaga trebuie sa stie ca vom lansa procedurile legale de sechestru si vinzare la licitatie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS