18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate13, Doamne, şi toţi 13!

13, Doamne, şi toţi 13!

Lucrătorii Poliţiei Rutiere Olt au testat miercuri seară vigilenţa şi, mai ales, simţul civic al conducătorilor auto. Pentru a-şi duce la indeplinire planul, ei au apelat la „serviciile“ unui… papiţoi şi ale unei Dacii prăpădite, pe care le-au aranjat la citeva sute de metri inainte de intrarea in localitatea cu cele mai multe accidente din judeţ – Găneasa. In 45 de minute, cit a durat acţiunea, doar cinci şoferi au oprit să vadă ce şi cum, alţi 13 fiind traşi pe dreapta de poliţişti pentru… indiferenţă.

„Am crezut că victima e un bagaj!“

Planul a fost pus la cale in 30 de minute. Acţiunea, coordonată de inspectorul Cristi Rădoi, a fost sprijinită de mai mulţi colegi de breaslă, printre care agentul şef adjunct Cristian Naidin, agent Dorel Matei şi şeful de post al localităţii Slătioara, agent Mirel Marian. La ora 19.50, scena accidentului fusese aranjată ca la carte şi, cel puţin teoretic, nu ar fi trebuit să existe conducător auto care să nu oprească pentru a vedea ce s-a intimplat cu „biata victimă“ pe care poliţiştii avuseseră grijă din timp să o „umple“ de singe. Ce a urmat insă a demonstrat că romanii au in trafic o altă grijă decit aceea să incerce să acorde primul ajutor unuia dintre semenii lor.

In nici cinci minute, ciţiva şoferi au şi fost opriţi de poliţişti. Justificările lor pentru indiferenţa faţă de „victima“ pe lingă care tocmai trecuseră in viteză au fost din cele mai jenante.

„Am crezut că victima e un bagaj!… Nu am observat că era un om“, a incercat să explice Gabriel Stoenescu, conducător auto al unei Dacii cu numărul de inmatriculare DJ-65-GAB. La rindul său, Sabin Doreci a spus: „Am văzut că era o păpuşă, d-aia nu am oprit; da’, dacă era om, sigur opream!“ Scuza lui Gheorghe Găluştoiu, conducător al autocamionului cu numărul DJ-1492, a fost de departe cea mai jenată, acesta motivind că nu a oprit la locul accidentului pentru că… ii este frică de singe.

Avertismente de pină la trei milioane de lei

In cele 45 de minute cit a durat acţiunea au dat dovadă de simţ civic doar cinci conducători auto. Intre aceştia s-a aflat şi directorul Serviciului de Ambulanţă Olt, dr. Adrian Popa, aflat din intimplare in drum spre Craiova. 13 şoferi au fost opriţi de agenţii de circulaţie deoarece au trecut nepăsători pe lingă locul accidentului.

Inspectorul Cristi Rădoi a declarat: „Toţi conducătorii auto care trec pe lingă un accident rutier asemănător cu cel <<aranjat>> de noi au obligaţia morală, dar nu numai, de a opri şi de a vedea ce s-a petrecut. Pentru cei care incă nu ştiu, ei au obligaţia de a telefona urgent la Poliţie – 955, la Salvare – 961, sau pot apela numărul internaţional pentru urgenţe – 112, după care trebuie să rămină la locul incidentului pină la sosirea echipajelor de intervenţie. De asemenea, ei pot incerca să acorde primul ajutor celor accidentaţi in măsura in care gestul lor nu ar dăuna şi mai mult stării victimelor“.

Mulţi dintre cei traşi pe dreapta nu aveau trusă de prim-ajutor. Pentru că a fost un accident simulat, toţi cei opriţi in trafic s-au ales doar cu avertismente. Dacă evenimentul ar fi fost real, poliţiştii le-ar fi aplicat acestora cite o amendă contravenţională cuprinsă intre unu şi trei milioane de lei, in conformitate cu dispoziţiile art. 222 din noul Cod Rutier, alin. 6. Lucrătorii SPR Olt au promis că vor mai organiza asemenea acţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS