14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDumitru Contoloru, a fost arestat

Dumitru Contoloru, a fost arestat

Parchetul National Anticoruptie a dispus arestarea pe o perioada de trei zile a fostului director al xBCR Gorj, Dumitru Contoloru, complice in escrocheria al BCR Novaci, unde prejudiciul este de peste 885 de miliarde de lei. Tribunalul Gorj a hotarit ieri prelungirea mandatului de arestare preventiva pina pe 25 septembrie 2003. Dupa ce in primavara fusese eliberat din functie, dupa un control care a scos la iveala ca sucursala BCR Novaci acordase ilegal credite de 885 de miliarde de lei, Dumitru Contoloru este acum acuzat de complicitate la acordare de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu in forma calificata, inselaciune, fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Din probele administrate de procurorii PNA, reiese ca, in perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003, Dumitru Contoloru a sustinut cu buna-stiinta activitatea mai multor persoane care, prin mijloace ilegale, au solicitat si obtinut credite bancare in valoare de peste 780 de miliarde de lei. Creditele au fost obtinute de la sucursalele BCR din Novaci si Tirgu Jiu, banii fiind folositi si in alte scopuri decit cele pentru care fusesera acordati.

Dupa gratii, alaturi de Ion Marin si Sorin Popescu

Desi stia neregulile care se petreceau la BCR Novaci, directorul Contoloru nu i-a sanctionat pe cei vinovati. Mai mult decit atit, acesta a intervenit la BCR Bucuresti pentru a solicita suplimentarea plafoanelor din care se acordau creditele. Procurorii PNA au mai stabilit ca Dumitru Contoloru cunostea faptul ca BCR Novaci nu putea acorda credite decit in limita unui plafon si ca peste aceasta limita competenta ii revenea Sucursalei Judetene a BCR. Directorul Contoloru se mai face vinovat si de management defectuos al BCR Gorj si de nerespectarea Normelor de creditare valabile in Romania, precum si de nerespectarea hotaririlor Consiliului de Administratie si ale Comitetului de Directie al bancii. Surse neoficiale au precizat ca Dumitru Contoloru a incercat sa scape de arest, internindu-se intr-un spital din Timisoara.

In dosarul BCR Novaci mai sint arestati fostul director al BCR Novaci, Sorin Popescu, si controversatul om de afaceri vilcean Ion Marin, patron al firmei RARORA Berbesti si al altor societati aflate in pragul falimentului. Este cunoscut faptul ca Ion Marin are mari probleme cu mai multe familii de tigani din Vilcea de la care a obtinut mai multe imprumuturi pe care nu le-a inapoiat. Ion Marin si Sorin Popescu sint aparati de avocati celebri, intre care si fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu. PNA a mai informat ca in aceeasi cauza sint puse sub invinuire alte opt persoane care urmeaza sa fie cercetate pentru savirsirea de infractiuni asemanatoare sau in legatura directa cu fapte de coruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS