10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Primarie de familie

Edilul PSD din Turburea si-a angajat la primarie nevasta si cumnatul

Razboiul dintre consilierii locali si primarul Teodor Iloiu a adus comuna Turburea in pragul unei crize fara precedent. Desi este membru PSD, primarul a pierdut sprijinul politic al sefului sau, Nicolae Mischie, dar si pe cel al colegilor din consiliul local. Din cei 13 consilieri, doar cinci il mai sustin. La rindul sau, Teodor Iloiu a amenintat de multe ori ca va dizolva consiliul local. Satenii sint cei care au cel mai mult de suferit de pe urma certurilor dintre edil si alesii locali. Scolile nu au intrat inca in reparatii, drumurile sint distruse, localnicii din satul Poiana nu beneficiaza de gaze, desi in Turburea exista o schela de petrol si gaze. In tot acest timp, licitatiile pentru lucrari in comuna sint cistigate de ani de zile de aceeasi firma, iar, mai nou, la primarie, edilul si-a angajat nevasta si cumnatul, sora primarului fiind bibliotecara.

Un grup de consilieri locali condus de Constantin Sorop il acuza pe Teodor Iloiu de mai multe ilegalitati pe care le-a comis de cind a fost ales primar. La sedintele consiliului local, alesii i-au solicitat edilului date privind cheltuielile lucrarilor lunare si trimestriale efectuate in comuna, precum si explicatii legate de modul cum sint administrati banii pu-

blici. De fiecare data, primarul nu a catadicsit sa le raspunda. Pentru ca au constatat ca lucrarile sint cistigate de aceeasi firma, TEMPERA SRL din Tirgu Jiu, consilierii au decis sa interzica prin hotarire de consiliu local participarea acesteia la licitatii. SC TEMPERA s-a ocupat de repararea unei scoli generale si a Caminului cultural.

„Am infiintat o comisie in cadrul consiliului local, care sa verifice modul in care au fost realizate lucrarile la cele doua institutii. La scoala au picat gresia si tencuiala, iar la Caminul cultural, lucrarile nu justificau suma investita. Initial, am aprobat 200 de milioane de lei, dar primarul a mai cerut 100 de milioane de lei. Cu toti acesti bani a tencuit peretii si a schimbat usile“, a spus Daniel Ursulescu, consilier PNL.

Dupa cum si primarul a recunoscut, SC TEMPERA si-a schimbat denumirea in TEMP GRUP si a continuat sa participe la licitatii. Ultima si cea mai mare afacere facuta de primarie si firma agreata este lucrarea de extindere a primariei, care va costa bugetul local peste trei miliarde de lei. Consilierii au declarat ca, pentru a face rost de bani pentru lucrari, primarul le-a cerut sa fie de acord sa foloseasca fondul de rulment al primariei.

Familia la primarie

In decembrie 2001, la trei luni de la alegeri, Teodor Iloiu a cumparat din banii primariei o Dacia Nova, fara a avea aprobarea consiliului local.

„A dat 160 de milioane pe ea. Alti primari au luat masini la mina a doua, numai el a vrut una noua. Doar el umbla cu masina. Noi nu avem voie. Vin oamenii sa il cheme la masuratori, la paminturi, si ii pune sa plateasca benzina. A mai facut si alte cheltuieli. A dat 20 de milioane de lei pe perdele. A mai luat un televizor: unul e la el, altul, la contabila. A mai luat un frigider din banii cu care au fost cumparate frigidere pentru programul lapte si cornuri pentru elevi. Are si telefon fix, si telefon mobil. Dracu’ stie cit o fi factura, ca nu a vazut-o nimeni. A cheltuit pe benzina sase milioane din bugetul local“, a spus Constantin Crainiceanu, consilier local.

Cea mai mare „realizare“ a primarului Teodor Iloiu este, in opinia consilierilor, angajarea mai multor membri ai familiei sale la primarie. „Nevasta lucreaza la Insamintari artificiale si nu a insamintat nimic, sora e bibliotecara, iar cumnatul lui lucreaza la Serviciul Public. Si-a adus familia la primarie“, au spus consilierii.

Primarul si consilierii s-au batut pe „Fiii Satului“

Neintelegerile dintre primar si alesii locali au culminat anul trecut, la Sarbatoarea „Fiii Satului“. Primarul insista ca sarbatoarea sa fie aminata, iar consilierii au continuat sa trimita invitatii si sa adune bani pentru petrecere. Unii dintre cei invitati l-au sunat pe primar sa il intrebe de sarbatoare, dar acesta le spunea ca nu se va mai tine. Consilierii, la rindul lor, relansau invitatiile la Sarbatoarea „Fiii Satului“. La petrecerea care a avut loc in cinstea comunei si a celor care au plecat din Turburea, edilul a lipsit, lucru care l-a iritat pe seful sau, Nicolae Mischie, care, la citeva zile de la incident, i-a si retras sprijinul politic.

„A spus ca e plecat la cursuri postuniversitare, dar el era in circiuma. Cind a auzit ca s-a enervat Mischie, a aparut si el, dar nu a stat mult“, a spus Doru Cimpeanu. Anul acesta, primarul a incercat sa-si spele pacatele si a organizat si el o Sarbatoare a „Fiilor Satului“, la care participarea nu a fost atit de numeroasa ca la precedenta.

Curtea de Conturi nu a trecut de doi ani pe la primarie

Consilierii au inceput sa il tot atace pe primar, iar acesta i-a dat in judecata pentru calomnie si ultraj. Edilul a cerut de la fiecare cite 100 de milioane de lei, insa instanta nu i-a dat cistig de cauza. Teodor Iloiu a recunoscut ca rudele sale sint angajate la primarie, sora fiind bibliotecara dinainte de a fi el primar.

„Firma care a cistigat lucrarile lucreaza corect si totul a fost de calitate. E o realizare. Nu am nici o legatura cu nimeni de la firma asta. Pe masina am dat 118 milioane cu aprobarea consiliului local. Pot sa depasesc plafonul cu 50%. Ei nu mi-au aprobat rectificarea bugetului si nu am reparat nimic la scoli. Asta nu spun! Unul dintre ei, Sorop, nu si-a mai platit datoriile catre primarie de anul trecut. Are un magazin in centru“, a mentionat primarul Iloiu. Acesta a precizat ca nu a fost descoperita nici o neregula la institutia pe care o conduce, insa a recunoscut ca in ultimii doi ani Curtea de Conturi nu a mai trecut pe la Turburea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS