21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoaiele se invirt intr-un „cerc vicios“

Gunoaiele se invirt intr-un „cerc vicios“

Grămezile de gunoaie fac parte din peisajul local. Autorităţile s-au obişnuit atit de mult cu ele, incit nu se mai sinchisesc nici măcar să ia vreo măsură impotriva celor care aruncă resturile menajere in altă parte decit in pubele, dar nici nu sancţionează societăţile de salubritate care nu işi fac treaba aşa cum trebuie.

Pe strada Renaşterii din Craiova, in apropierea unei grădiniţe şi a Secţiei de sănătate mintală pentru copii a Spitalului de Neuropsihiatrie tronează de mai multe săptămini o grămadă impresionantă de gunoi.

Locatarii susţin că ultima oară gunoiul a fost ridicat la mijlocul lunii iulie: „Atunci s-au ridicat aproximativ patru remorci de gunoi. Acum, pe o distanţă de vreo 50 de metri, este depozitat gunoi impuţit, care este un adevărat focar de infecţie“.

Zona este in administrarea SC RETIM SA Craiova şi politica societăţii este să ridice doar resturile menajere din pubele deoarece pentru asta primeşte bani. Restul este lăsat să se impută sub razele soarelui.

Primăria ridică din umeri a neputinţă

Primăria, singurul arbitru dintre societăţile de salubritate şi cetăţeni, se pare că nu este doar părtinitoare, ci şi indiferentă faţă de aspectul estetic al oraşului.

„Societatea RETIM este plătită doar pentru a ridica gunoiul din pubele“, spune cu convingere Marin Mircea, consilier tehnic in cadrul Serviciului de Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Craiova.

Potrivit legilor in vigoare, de curăţenia din jurul pubelelor se ocupă asociaţiile de locatari, iar gunoiul, pentru a fi ridicat, trebuie pus in pubelele pline ochi. Dacă

s-ar ocupa şi de incărcarea gunoiului de pe lingă pubele, lucrătorilor de la societăţile de salubrizare le-ar lua foarte mult timp şi graficul de ridicare ar fi dat peste cap.

„Este un cerc vicios. Oamenii scot din curţi mai mult gunoi decit trebuie şi atunci este depus lingă pubele. Plus că sint şi mulţi care nu au contract, dar care produc şi ei gunoi. Societăţile le putem sancţiona doar dacă nu ridică gunoiul la timp“, susţine Marin Mircea.

Deşi are posibilitatea să-i sancţioneze pe cei care nu au contracte de salubritate, pe cei care aruncă gunoiul la intimplare, dar şi societăţile care nu ridică gunoiul la timp, primăria nu face absolut nimic. Drept urmare, oraşul este plin de gunoaie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS