12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa capacitate şi bacalaureat, probele la romană s-au ţinut in aceeaşi zi

La capacitate şi bacalaureat, probele la romană s-au ţinut in aceeaşi zi

Probele scrise la Limba şi literatura romană la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat şi capacitate au fost susţinute de către candidaţi in aceeaşi zi. Coincidenţe stranii, pentru că acest lucru nu s-a mai intimplat niciodată in istoria invăţămintului romanesc.

In Dolj, din 1.228 de candidaţi inscrişi la examenul de bacalaureat pentru această probă, ieri s-au prezentat 1.131, iar la capacitate, din 2.787 s-au prezentat doar 2.480.

Pentru ambele examene naţionale, ministrul a extras varianta 1 de subiect. Pentru proba scrisă de la bacalaureat, la prima parte a subiectului, candidaţii trebuia să scrie răspunsul la zece cerinţe cu privire la două strofe din poezia „O lacrimă“, de Octavian Goga. Partea a doua a subiectului a constat in redactarea unei scrisori de 15-20 de rinduri, iar partea a treia, in scrierea unui eseu, in care să se argumenteze apartenenţa la specie a unui basm cult studiat. S-a recomandat ca eseul scris să se incadreze in două-patru pagini. Ca şi in prima sesiune, candidaţii au apreciat subiectele ca fiind uşoare.

Subiectele de la capacitate au fost mai uşoare, in opinia unor profesori de romană. La prima parte a subiectului, candidaţii trebuia să scrie răspunsul la cinci cerinţe din fabula „Tandafirul şi stejarul“ de Cincinat Pavelescu, după care au urmat nouă cerinţe de gramatică. Partea a doua consta in redactarea unei cereri de inscriere, adresată directorului, la cercul de artă de la „Clubul Copiilor“, iar in ultima parte a subiectului, candidaţii aveau de scris o compunere de una-două pagini, in care să caracterizeze personajul principal dintr-o schiţă studiată la şcoală. Elevii au apreciat subiectele ca fiind uşoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS