23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSegarcea- centrul de intilnire a marilor firme străine producătoare de seminţe

Segarcea- centrul de intilnire a marilor firme străine producătoare de seminţe

Marile firme străine de producere a hibrizilor de porumb, floarea-soarelui şi soia şi-au deschis de mai mult timp sucursale in ţara noastră, reuşind să producă săminţă atit pentru nevoile Romaniei, cit şi pentru export.

Firma americană Monsanto a produs in Romania intreaga cantitate de săminţă de soia modificată genetic pentru cele 50.000 ha cultivate anul acesta in ţară, reuşind ca 80% din producţia de săminţă să o exporte in 11 ţări.

Societatea germană KWS, cea americană Pioneer şi alte citeva firme mari se intilnesc frecvent pe piaţă cu produsele romaneşti Fundulea.

SC CERVINA Segarcea a pus la dispoziţia acestor societăţi patru hectare de teren pentru organizarea loturilor demonstrative de porumb, floarea-soarelui şi soia modificată genetic. Ieri, marile firme proprietare ale seminţelor folosite in loturile demonstrative trebuia să facă o prezentare a produselor lor, la faţa locului. Prezentarea ar fi trebuit făcută in faţa fermierilor interesaţi să folosească săminţa oferită sau a specialiştilor agricoli care puteau recomanda, in funcţie de rezultatele văzute, utilizarea unui hibrid sau a altuia.

In afară de specialiştii de la Direcţia Fitosanitară Dolj, un fermier francez, unul sirb şi un mic proprietar de teren din Urzica Mare, nimeni n-a văzut picior de fermier roman. Organizatorii, reprezentanţii marilor firme străine care insistaseră pentru realizarea loturile demonstrative, s-au văzut nevoiţi să-şi prezinte unii altora produsele in lipsa unui auditoriu interesat. Noroc cu directorul SC CERVINA Segarcea, ing.Crin Ieremia, care le-a explicat directorilor zonali prezenţi comportamentul plantelor din loturile demonstrative, diferenţele şi adaptarea seminţelor la condiţiile pedoclimaterice. O parte din directorii zonali erau mult prea ocupaţi să dea vina pentru eşecul intilnirii pe specialiştii Direcţiei Judeţene de Agricultură care nu i-au onorat cu prezenţa sau pe o anumită parte a presei care ar fi cerut bani pentru a ilustra intilnirea anunţată pentru ora 9.00 şi incepută la ora 10.30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS