30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mi-a zis Mitrita: ba, Cornele, tu zbori!“

„Mi-a zis Mitrita: ba, Cornele, tu zbori!“

Ieri, la scurt timp dupa ce premierul Adrian Nastase schimba practic conducerea judetului, in Prefectura Dolj atmosfera era cit se poate de destinsa, asa cum se cuvine sa fie intr-o dupa- amiaza de vineri. Prefectul Cornel Mondea, seful sau de cabinet, Eugen Georgescu, secretara Cristina Ionescu si chiar subprefecta Elena Serbanoiu au avut amabilitatea sa acorde, in exclusivitate pentru Gazeta de Sud, interviuri de ramas-bun.

Cornel Mondea, prefect: „Nu fac chef. As vrea sa ma duc la stadion“

– Cum ati primit vestea?

– Prima mea functie de conducere a fost ca sef de sectie la Electroputere, functie pe care am primit-o cind inca nu terminasem stagiatura. Au urmat diverse etape, pina am ajuns director al fabricii si, in toata aceasta perioada de numiri si schimbari dintr-o functie in alta, am incercat sa ma educ si sa invat ca toate se pot intimpla in viata. Numirea in functie am primit-o la fel de linistit cum am primit si eliberarea din functie. Am stiut mereu ca toate functiile nu trebuie sa dureze pina la pensie sau pina la adinci batrineti.

– O sa ajunga vreodata Ion Calin sa invoce „greaua mostenire preluata de la Cornel Mondea“?

– Nu cred acest lucru, pentru ca dl Calin a fost, in zona guvernamentala, superiorul meu. Ca secretar de stat in Ministerul Administratiei, el raspundea de tot ce inseamna prefecturi. Toate activitatile pe care le-am desfasurat noi in aceasta perioada au fost supravegheate de minister.

– Daca n-a mers bine ceva pina acum, sa intelegem ca nu a fost exclusiv vina dumneavoastra, ci si a superiorilor.

-Nu, nu am zis acest lucru.

– Care-i cea mai mare problema a judetului Dolj?

– Eu vad doua probleme in judet: rezultatele slabe din agricultura, din ultimii doi ani, cind recoltele au fost mediocre, si a doua problema, o piatra grea atirnata de gitul judetului, este industria. Avem situatii delicate la DAEWOO, la Avioane, la MAT, avem o situatie grea la ELECTROPUTERE. De trei ani incercam sa finalizam procesul de privatizare.

– Daca functia de prefect ar fi una ereditara si Ion Calin ar fi fiul dumneavoastra, ce sfat parintesc si batrinesc i-ati da, la preluarea functiei? I-ati spune, ca in Harap Alb, sa se fereasca de omul spin?

– Ar trebui sa fie fiica mea, ca nu am decit doua fete. Dupa 21 de ani in functii de conducere la ELECTROPUTERE, am venit in administratie. A fost o incercare. Dar ei nu i-as recomanda sa incerce, nu i-as dori sa treaca la prefectura, mai ales daca vrea sa aiba grija de familie.

– In zilele acestea pline de schimbari in PSD, v-ati dus sa va cumparati algocalmin din farmaciile sotiei?

– In nici un caz. Mi-au zis si ziaristii din Bucuresti: „Dom’le, esti primul cu care vorbim si e foarte linistit.“

– Ce-o sa faceti de acum incolo?

– Pot sa ma intorc la uzina, nu e nici o problema. Iar din punct de vedere politic, am in continuare functie in cadrul partidului, sint vicepresedinte al organizatiei judetene. Orice propunere imi va fi facuta o voi analiza, voi vedea daca imi pot duce sarcina la bun sfirsit. In general, am avut grija sa nu ma bag acolo unde nu ma pricep. De exemplu, am incercat tot timpul sa refuz, cu diplomatie, invitatiile pe care mi le facea dl Fabian, la Filarmonica. Nu ma puteam duce la spectacole asa, ca sa ma afisez, sa zica lumea ca a venit prefectul la Filarmonica, atita vreme cit nu reusesc sa inteleg muzica aceea. Ma duceam, in schimb, la spectacolele Ansamblului „Maria Tanase“.

– Cind v-ati cumparat Ford Mondeo, ati avut in vedere asemanarea de nume sau calitatea masinii?

– De mult, in discutiile cu diversi prieteni, ziceam: „Ia uite, dom’le, daca i-as da eu in judecata pe astia de la Ford, ca mi-au luat numele, si mi-ar da cite un cent la fiecare masina vinduta, va dati seama ce bine-as duce-o?“

– Cind v-a enervat cel mai tare seful de cabinet, Eugen Georgescu?

– Odata, cind au venit ministrul Pascu si ambasadorul Americii, si Georgescu se apucase el sa-i alinieze pe generalii care o luasera razna din cadru… Nu s-a lasat pina nu i-a zis Ion Voiculescu sa se potoleasca, sa-i lase pe generali in pace.

– Ultima intrebare: diseara faceti chef?

– Nu, as vrea sa vin la stadion, dar trebuie sa-l sun dinainte pe Costel Mitrita si sa-mi spuna daca batem. Pentru ca nu vreau sa ma duc si sa ma enervez. Mie imi zicea Mitrita mai demult: „Ba, Cornele, tu zbori!“, dar eu ii ziceam sa nu mai vorbeasca despre asta. Nu fac chef diseara, dar miine ma duc la o nunta si incerc sa fiu iar vioara intii la sirbe.

Eugen Georgescu: „Soferul meu o sa fie soferul lui Ion Calin“

– Ce faceti de miine incolo?

– Daca noul prefect nu mai are nevoie de mine, imi redeschid firmele pe care le-am inchis atunci cind am venit ca sef de cabinet al prefectului.

– Ce amintiri aveti de la prefectura?

– Imi aduc aminte ca, la inceputul mandatului, dupa plecarea lui Popeci, nu aveam birou. In biroul unde stau eu acum statea un baiat, care ramasese de pe vremea lui Popeci. Si imi era jena sa-i spun: „Ba, pleaca!“. Asa ca stateam toata ziua in hol, cu secretara.

– Daca plecati de la prefectura si deci nu o sa mai aveti masina de serviciu, nu intentionati sa va treceti masina proprietate personala pe gaz?

– Nu stiu, eu nu ma pricep decit sa bag cheia in contact. Dar stiti o chestie? Soferul pe care l-am avut eu pina acum o sa fie soferul lui Ion Calin de acum incolo. Si stiti cum e treaba cu soferul, care stie toate secretele…

Cristina Ionescu, secretara prefectului: „Mi-ar placea sa plec la Bucuresti“

– Te duci in continuare dupa Cornel Mondea?

– Nu stiu, eu sint detasata de la ELECTROPUTERE si, daca e nevoie, ma intorc la locul meu de munca de acolo.

– Daca birfele se confirma si Cornel Mondea ajunge secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, te duci la Bucuresti cu el?

– Clar, mi-ar placea sa ma duc la Bucuresti.

– Si cu prietenul tau ce ai face in cazul acesta?

– Ne vedem in week-end. Stii ce frumos e sa mergi cu Sageata Albastra?

– O sa-ti cumperi bilet sau o sa-l sperii pe nas cu legitimatia de la guvern?

– Nu mi-a placut niciodata sa ma folosesc de faptul ca sint eu nu-stiu-cine.

Elena Serbanoiu: „Ma pricep sa tund si sa vopsesc“

– I s-a reprosat subprefectului ca sint probleme in agricultura, cu irigatiile. Chiar nu va pricepeti la irigatii?

– Ba ma pricep, dar cred ca mi s-a tras de la o conferinta de presa. Eu am spus ceva si toata presa a inteles ce am spus, in afara de un ziarist, care cred ca adormise acolo.

– Ce o sa faceti de acum incolo?

– Pai o sa imi desfasor activitatea ca si consultant economic.

– E o moda ca politicienii sa devina consultanti? Colegul dumneavoastra, Eugen Georgescu, spune ca o sa faca tot consultanta.

– Daca sint economista si la asta ma pricep… In afara de economie mai stiu asa: sa tund, sa vopsesc…

– Si sa puneti muraturi, asa cum faceati pe vremea cind erati sotia d-lui Dili Serbanoiu?

– Da, ma pricep si la muraturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS