14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltencele fara pereche au viata lunga

Oltencele fara pereche au viata lunga

Or fi exagerat ei, cercetatorii, cind le-au mai dat barbatilor de trait doar o suta si vreo douazeci si ceva de ani, dar faptul ca, la ultimul recensamint al populatiei, barbatii au iesit mai putini la numaratoare este o realitate. Numai in judetele Olteniei sint peste 37.000 de oltence … fara pereche! Cele mai multe, peste 18.500, sint in Dolj, judetul cu cel mai mare numar de locuitori din zona de sud-vest a tarii.

Numarul craiovencelor singurele s-a triplat in doar zece ani; daca in ’92 erau cu vreo trei mii si ceva mai multe femei decit barbati, pina in 2002, numarul acestora a ajuns la aproape zece mii. Avantaj „ei“, ca au de unde alege! Echilibrul se restabileste insa cind vine vorba de longevitate. Vorba ceea: „Stiati ca femeile traiesc mai mult decit barbatii? Da, in special vaduvele!“ Pentru ca, dupa ce ca ii depasesc numeric, romancele sint si mai longevive decit barbatii, doua treimi din persoanele care au depasit virsta de 85 de ani fiind femei. Avantaj „ele“! Cu conditia sa nu-si ia barbat la usa casei. Si nici ei sa nu se grabeasca la insurat! Dovada vie a faptului ca persoanele celibatare au media de viata superioara celor casatorite este o olteanca din comuna Izvoare, Lisandra lu’ Lale (cum i se spune Alexandrei Muscalu), care, cind a implinit o suta de ani, a tinut sa adauge ca faptul ca nu

s-a maritat niciodata a fost decisiv in atingerea „sutei“. „Odata, la tirg, era unul Gheorghe din Comarna, care mi-a dat cu planeta si mi-a spus ca nu am rinduiala. Asa mi-a spus! Si asa a fost!“, povesteste batrina, care a trait in mijlocul familiei pina la adinci batrineti, fara sa regrete ca a crezut in spusa „planetei“. (F.E.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS