22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Scurte stiri

Zece copii cu risc de abandon vor fi botezati de Protoieria Severin

Zece copii din Mehedinti, proveniti din familii cu risc de abandon, vor fi botezati azi, in cadrul unui proiect de asistenta sociala. Cei zece micuti, cu virste de pina la doi ani, vor primi taina sfinta a botezului la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – Maioreasa din Drobeta Turnu Severin. Actiunea este a doua de acest gen, in decembrie anul trecut peste 30 de copii fiind botezati in urma unui demers comun al Birourilor de Asistenta Sociala din Craiova, Tirgu Jiu si Drobeta Turnu Severin. Initiata de Biroul de Asistenta Sociala al Protoieriei Severin, actiunea face parte din proiectul „Initiative comunitare de caritate in judetele Gorj, Dolj si Mehedinti“, derulat de Arhiepiscopia Craiovei si Organizatia Internationala pentru Caritatea Crestin-Ortodoxa (IOCC), care are drept scop imbunatatirea calitatii vietii copiilor abandonati sau cu risc de abandon.

Peste 10.000 de someri in Mehedinti

Rata somajului in Mehedinti a fost, la sfirsitul lunii iulie, de 7,68%, in scadere fata de luna precedenta, cind a fost de 7,83%. In judet se inregistreaza in prezent 10.892 de someri. Dintre acestia, 79 sint in evidenta si plata la ajutorul de somaj, 27 sint in plata la ajutorul de integrare profesionala, si 221- la alocatie de sprijin. Toate aceste persoane se afla in evidenta si sprijin conform Legii 1, care a fost abrogata prin Legea 176 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimulare a fortei de munca. 3.114 persoane primesc indemnizatie de sprijin in cuantum de 75% din salariul minim brut pe economie, iar 302 primesc indemnizatie de 50% din salariul minim, conform Legii 76. „In total, in evidentele noastre exista 3.743 de persoane care primesc indemnizatie de somaj si 7.149 de persoane care sint someri neindemnizati“, a spus Iustin Florescu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti.

A inceput a doua sesiune a bacalaureatului

Cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an a inceput ieri, cu proba orala la Limba si literatura romana, proba ce va continua si azi. In cele trei centre de examen din Craiova, sint programati 276 de candidati pentru sustinerea acestei probe, ceea ce inseamna ca restul pina la 1.893 inscrisi oficial au promovat aceasta proba in sesiunea din iunie-iulie. In aceasta sesiune s-au inscris si candidati din promotiile anterioare, cind nu exista un ordin al ministrului educatiei pentru echivalarea probelor promovate. Potrivit centralizatorului de la ISJ Dolj, 752 de absolventi au cite una, doua, trei sau patru probe echivalate dupa prima sesiune. Absolventii de liceu au luat decizia de a se reinscrie la bacalaureat, asa cum rezulta in urma interpelarilor, pentru ca au o motivatie clara: „Daca luam bacalaureatul, sigur vom intra la facultate. Nu conteaza la care dintre ele. Important este sa fim studenti. Sintem constienti ca profesorii universitari – mai ales cei de la facultatile unde au ramas locurile neocupate – ne vor accepta, fara rezerve“.

97 de kilograme de peste confiscate de politisti

Politistii de frontiera, in colaborare cu reprezentanti ai IJP Mehedinti si ai Garzii Financiare, au sanctionat contraventional o societate din Drobeta Turnu Severin, care comercializa ilegal peste. S-a constatat ca SC COMPANY SRL oferea spre vinzare 97 de kilograme de peste, din speciile somn si salau, in valoare de zece milioane de lei, pentru care nu avea documente legale de provenienta. Administratorul societatii, Petre Bragau, a intocmit borderoul de achizitie in nume propriu, desi autorizatia de pescuit comercial fusese eliberata pentru societate. In acest mod, in perioada 29 mai-13 august, administratorul nu a inregistrat in evidenta contabila venituri de aproximativ 11 milioane de lei. „Cantitatea de peste a fost confiscata, societatea a fost sanctionata contraventional de Garda Financiara cu doua milioane lei, iar administratorului i s-au intocmit acte premergatoare pentru savirsirea infractiunii de procurare, transport si comercializare ilegala de peste“, a spus subcomisar Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS