12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de tirgujieni ar putea muri striviti

Sute de tirgujieni ar putea muri striviti

• Foarte multi tirgujieni nu stiu ca viata le este pusa in pericol
chiar de casele in care locuiesc • Doua blocuri trebuie reparate de urgenta • Primaria Tirgu Jiu a identificat 20 de imobile care s-ar putea prabusi peste locatari

Conform unui raport intocmit de biroul de specialitate din cadrul Primariei Tirgu Jiu, peste 20 de imobile din municipiu s-ar putea prabusi in caz de cutremur. Printre acestea sint si doua blocuri in care traiesc citeva zeci de familii. Restul sint case particulare, aflate intr-o stare avansata de degradare. Majoritatea cladirilor au peretii crapati si, in anumite cazuri, structura de rezistenta este serios avariata.

Cea mai veche constructie aflata pe lista cladirilor cu risc seismic ridicat este o casa din anul 1900, iar cele mai recente au fost facute in anii ’70. Imobilul cu cei mai multi locatari, aflat in pericol de prabusire, este blocul 12, scarile 1 si 2, din strada Aleea Teilor. Blocul respectiv, dat in folosinta in anul 1972, are fundatiile si zidaria crapate, iar usile, ferestrele si instalatiile lipsesc. Din cauza presiunii exercitate de etajele superioare, o parte din planseele de la parter prezinta curburi, putind sa cedeze.

Expertize tehnice si reparatii, impartite intre primarie si locatari

Blocul G 6, situat pe strada Mioritei, a fost construit in 1975 si are structura de rezistenta degradata aproape in totalitate. Tencuiala este cazuta pe portiuni foarte mari, atit in exterior, cit si in interior, iar zidurile sint crapate.

Responsabilitatea reabilitarii celor doua blocuri le revine proprietarilor si Primariei Tirgu Jiu. Ilie Merfu, seful Inspectoratului de Stat pentru Inspectia in Constructii, a spus ca prima etapa ar fi efectuarea unei expertize, dupa care urmeaza reparatiile necesare. In ambele cazuri, trebuie sa existe o colaborare intre primarie si asociatia de proprietari.

Ilie Merfu a precizat ca, pina in prezent, Inspectoratul a transmis in tot judetul peste 240 de instiintari asociatiilor care trebuie sa repare fatadele blocurilor. In Tirgu Jiu si Motru au fost controlate 22 de asociatii de proprietari. Printre neregulile constatate sint lipsa cartilor tehnice si construirea fara autorizatiile necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS