13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania caută handicapaţi romani

Spania caută handicapaţi romani

O firmă craioveană de plasare a forţei de muncă recrutează persoane cu handicap pentru a le trimite la muncă in Spania. Este nevoie de 30 de persoane, cărora li se promite un salariu de 6.000 de euro pe an, plus o masă pe zi şi casă gratuit in primele luni pină se acomodează. In schimb, beneficiarii rivnitelor locuri de muncă trebuie să işi plătească transportul pină in Peninsula Iberică.

Firma nu a ciştigat in totalitate increderea AJOFM Dolj deoarece nu există transparenţă totală şi oamenii nu sint informaţi despre cheltuielile pe care trebuie să le suporte pină cind vor ajunge in Spania.

Firma SC Athanatos SRL, din Craiova, a lansat o ofertă inedită pe piaţă forţei de muncă: selectează persoane cu handicap pentru a fi trimise la lucru in Spania. Firma angajatoare caută bărbaţi şi femei cu virsta cuprinsă intre 18 şi 40 de ani pentru următoarele meserii: confecţioner, şofer, operatori pe calculator, care vor lucra in instituţii pentru handicapaţi. Cei interesaţi trebuie să se prezinte la sediul firmei cu actele de identitate şi toate documentele necesare care să le ateste gradul de handicap.

Cristina Preda, consilier relaţii internaţionale la SC Athanatos SRL, susţine că toate cele 20 de persoane care vor indeplini condiţiile prevăzute in contract vor fi ulterior testate de medicii din Spania: „Condiţia este să nu sufere de un handicap motor grav, iar handicapul să fie in proporţie de 33%, potrivit normelor spaniole. Toţi cei selectaţi vor fi din nou testaţi in Spania“.

Se pare că de ofertă sint interesate chiar şi persoanele sănătoase, dar care vor cu orice preţ să plece din ţară. „Au venit vreo patru persoane care au recunoscut că nu au grad de invaliditate, dar au spus că pot face cu uşurinţă rost de un certificat de handicapat“, a mai spus Cristina Preda.

Unde-i transparenţa?

Reprezentanţii AJOFM Dolj sint sceptici in ceea ce priveşte credibilitatea firmei respective.

„Firma a refuzat să declare numele partenerului spaniol, susţinind că din cauza concurenţei ar putea să işi piardă clienţii. Un alt aspect care ridică un semn de intrebarea este acela că persoanele din Dolj care vor să se inscrie in baza lor de date trebuie să plătească o taxă de 900.000 de lei, iar cele din alte judeţe, 2.100.000 de lei. Lucrul acesta nu li s-a spus persoanelor interesate. Cei de la firmă ne-au spus că sint clauze secrete in contract şi nu pot fi dezvăluite“, a declarat Simona Dimitriu, şef serviciu in cadrul AJOFM Craiova.

AJOFM le recomandă persoanelor interesate de locurile de muncă din Spania să fie foarte atente la documentele pe care le semnează. Cei selectaţi pentru a pleca la muncă in Spania trebuie să işi suporte cheltuielile de drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS