17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOsama „pipaie“ cu succes babutele din Poiana Mare

Osama „pipaie“ cu succes babutele din Poiana Mare

Este medic de familie in Poiana Mare, in satele Tunarii Vechi si Tunarii Noi, din 1994. De cum l-au vazut, satenii au si dat buluc la el in cabinet. „E strainez, maica, si vine cu invatatura buna, din aia din tara lui!“. Babutele s-au lasat lesne pipaite si consultate de „domnu’ doctor negru precum catranu’, da’ bun la suflet ca piinea alba“. Si s-au inteles de minune, Osama Elagha cistigindu-si multi clienti in cei noua ani de cind e medic la Poiana. Mai greu a fost cu graiul. Batrinii, mai fuduli de ureche de felul lor, nu prea intelegeau din prima tot ce spunea domn’ doctor, iar Osama a cercetat vreme buna toate manualele de anatomie studiate in facultate ca sa localizeze „selele“ de care se tot vaitau „maitele“ din comuna.

Faptul ca s-a nascut in Sudan nu il face pe Osama Elagha sa se si simta sudanez. Poate doar pe jumatate, pentru ca pe cealalta jumatate e oltean get-beget. De vina sint nevasta, olteanca si ea, de loc din Poiana Mare, si cei noua ani petrecuti ca medic de familie in sinul localnicilor, care l-au „adoptat“ de cum l-au vazut, ca pe unul de-ai lor. „Prima tara, de origine, e Sudan. A doua e Oltenia!“, declara Osama, zimbind larg, celor care il intreaba de unde se trage.

Deloc de ignorat este si faptul ca barbatul si-a petrecut jumatate de viata in Romania. A plecat din tara lui cind avea 20 de ani, a facut facultatea la Timisoara, a cunoscut-o pe Elena intr-o cofetarie, „s-a placut de ea“, a luat-o de nevasta si au plecat impreuna in Sudan, unde si-a facut ucenicia in ale medicinii, la un spital militar. Acolo s-a nascut Yassir, alintat Lulu, cel de-al doilea copil al lor. Dupa patru ani, Osama si-a luat familia si s-a intors in Romania, sa-si faca specializarea. Si aici au ramas. Au stat un timp chiar in Poiana Mare, unde a devenit unul dintre cei sapte medici de familie din satele comunei. Apoi s-au mutat in Calafat. Osama face naveta pina la Tunarii Vechi si Noi, unde are cabinetele, dar in fiecare zi este punctual ca un englez, din respect pentru numarul mare de pacienti care il asteapta sa-i caute de sanatate.

Osama are dubla cetatenie

Barbatul spune ca s-a acomodat perfect in Romania, pe care o cunoaste mai bine decit cunoaste Sudanul. Nu e „baiat de oras“. A trait prea putin intr-o comunitate urbana, anii studentiei pe vremea Impuscatului petrecindu-i mai ales in caminul studentesc-, dar la tara si-a gasit linistea, respectul si multumirea.

Cind a ajuns in Poiana, nimeni nu l-a privit ciudat, ba chiar a avut multa trecere la sateni. Iar cind acestia au facut o lista cu semnaturi pentru a-l ajuta la Bucuresti, sa obtina cetatenia romana si sa ramina in comuna lor, Osama s-a simtit onorat si acceptat in totalitate. „Ma imbac cu oameni bine. Lumea stie ca sint casatorit cu una de-a lor, din Poiana Mare. Mi-a fost greu la inceput. Se lucreaza foarte greu ca medic de familie. Concurenta mare… Dar cu rabdare si incredere in Dumnezeu!…Oamenii ma vor de bine. Seamana foarte mult cu oameni de la noi, din Sudan. Sint foarte modesti si cu inima“, povesteste domnu’ doctor, care i-a invatat nu numai pe toti „tunarii“ vechi si noi dupa nume si dupa porecla, ci si pe rubedeniile lor, copii, nepoti, frati, veri.

Acasa, in Sudan, dupa sapte ani

„Maitele“, cum le spune el batrinelor, nici nu mai concep sa se caute de sanatate in alta parte si-l viziteaza zilnic pe domn’ doctor, ba pentru o tensiune, ba pentru o durere de sele, sau si numai sa-l vada si sa schimbe o vorba. Cu durerea asta de sele a cam avut doctorul Osama bataie de cap, pentru ca, daca nu avea o asistenta deprinsa cu oltenismele, s-ar fi intrebat si in ziua de azi unde exact le doare pe babute.

„Cit fu, domn’ doctor, tensiunea? Uliuuu, pai inseamna ca sint domnisoara! Vedeti, domn’ doctor, dac-am luat medicamentele de mi le-ati dat…!“, ride Gheorgita Banghea cu tensiometrul fixat pe mina. „Ehe, daca lipseste un ceas domn’ doctor e de rau! Si pe timp de iarna, cind e bolnav un copil, o baba, el se urca in caruta si nu-i lasa sa boleasca. …Domn’ doctor, auzii ca plecati in concediu, acolo, in tara dumneavoastra. Pai, si pe noi cu cine ne lasi?!“.

A auzit bine Gheorghita. Osama se pregateste sa-si viziteze in aceasta vara parintii si cei sapte frati pe care nu i-a mai vazut de sapte ani si de care ii este tare dor. Dupa aceea se va intoarce insa in Romania, la pacientii lui din Poiana Mare, de care e legat cu sufletul si in mijlocul carora se simte acasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS