9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuncitorii romani sint pacaliti pe capete de propriii directori

Muncitorii romani sint pacaliti pe capete de propriii directori

• In peste jumatate din societatile comerciale din tara nu exista sindicate • 15% din muncitorii romani afla din mass-media ce drepturi au

Membrii din conducerea centrala a Blocului National Sindical (BNS) s-au aflat marti la Slatina, unde au organizat o conferinta de presa. Gheorghe Ilie, vicepresedinte al BNS, si Valerica Dumitrescu – sociolog in cadrul confederatiei mentionate, au facut publice rezultatele unui sondaj efectuat anul trecut cu ajutorul confederatiilor sindicale Cartel Alfa, Fratia si cel al Sindicatelor Democratice din Romania in rindul a peste 1.000 de muncitori din intreaga tara. La conferinta au mai participat si Micea Dogaru, presedintele filialei judetene a BNS, si Ilie Tecuceanu, presedintele Sindicatului Ambulanta Olt.

Ce a rezultat in urma analizarii informatiilor sondajului a confirmat cele mai negre temeri ale initiatorilor proiectului, finantat din fonduri internationale (in special din partea guvernului german): majoritatea lucratorilor romani habar nu au de drepturile de care dispun prin contractul de munca. Din acest motiv, ei au fost deja pacaliti chiar de propriii directori in diferite momente ale desfasurarii activitatii de productie, cind forurile de conducere ale intreprinderilor unde lucrau au profitat din plin de „indiferenta“ lor. Prin urmare, nu putini au fost muncitorii care s-au trezit peste noapte concediati fara vreun motiv temeinic ori carora le-au fost micsorate salariile sau nu le-au fost acordate diverse drepturi de care, prin lege, ar fi trebuit sa beneficieze.

Gravidele – obligate sa munceasca si seara

„Din chestionarul efectuat de noi in intreprinderi din toata tara a reiesit ca in peste 55% din societatile comerciale din Romania nu exista sindicate, fapt pentru care drepturile salariatilor sint in multe cazuri serios lezate. Acordarea concediului de maternitate se respecta in 51% din intreprinderi, iar gravidele sint puse sa munceasca si seara, in aproape 70% din firme, desi asa ceva nu ar trebui sa se intimple! Directori de unitati comerciale acorda biletele de tratament si de odihna doar in 43% din cazuri si numai 48% din intreprinderi au amenajate in perimetrul lor un punct de ajutor medical…“, a spus Valerica Dumitrescu.

Specialista BNS pe probleme sociale a mai declarat ca instructajul privind protectia muncii, care ar trebui efectuat cit mai des, se face, de fapt, doar in 66% din intreprinderile romanesti. „Este o situatie foarte grava si trebuie sa dea de gindit unora dintre noi. Nu se poate ca numai 30% din muncitori sa afle de la liderii lor de sindicat de ce drepturi beneficiaza prin lege si alti 15%, din mass-media! Restul lucratorilor…. habar nu au de asa ceva!“, a spus sociologul Valerica Dumitrescu.

Vicepresedintele BNS, Gheorghe Ilie, a spus ca rezultatele surprinzatoare ale sondajului i-au determinat pe liderii de la centru ai confederatiilor sindicale sa demareze o ampla campanie de informare a muncitorilor in privinta drepturilor de care beneficiaza prin lege pentru ca acestia sa nu mai fie inselati. „Ce mai! Oamenii nu cunosc drepturile pe care le au, nu citesc contractele de munca pe care le-au semnat si astfel nu stiu ce sa faca la nevoie!“, a mai spus Gheorghe Ilie.

In scopul prevenirii pe viitor a acestui fenomen, in luna septembrie va fi demarat la nivel national un program de informare a elevilor de la liceu, in calitatea lor de viitori angajati la patron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS