13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFarmaciile din Severin au epuizat in citeva ore plafoanele la medicamente gratuite si compensate

Farmaciile din Severin au epuizat in citeva ore plafoanele la medicamente gratuite si compensate

Potrivit conducerii Colegiului Farmacistilor Mehedinti, cei mai afectati de aceasta criza sint pacientii cu boli cronice

Severinenii care au o asigurare medicala si beneficiaza de medicamente compensate sau gratuite s-au asezat ieri-dimineata, ca la inceputul fiecarei luni, la cozi interminabile in fata farmaciilor. Dupa prima zi a lunii, farmaciile din Drobeta Turnu Severin nu mai elibereaza medicamente gratuite si compensate, iar acest lucru a generat o stare de iritare in rindul bolnavilor, care, desi sint asigurati si au dreptul, conform legii, la aceste medicamente, nu pot intra in posesia lor.

Criza medicamentelor compensate si gratuite capata aspecte dintre cele mai dramatice. La inceputul fiecarei luni, sute de persoane iau cu asalt farmaciile din Drobeta Turnu Severin, pentru a nu ramine fara medicamentele vitale. In fata valului de bolnavi, farmacistii epuizeaza in doar citeva ore fondurile alocate pe intreaga luna, iar suferinzilor nu le ramine decit sa astepte inceputul lunii urmatoare, cind se da din nou „liber“ la compensate si gratuite. Categorii de suferinzi dintre cei mai vulnerabili, cum sint bolnavii psihic sau cei diagnosticati cu epilepsie, ramin fara medicamente. Potrivit presedintei Colegiului Farmacistilor Mehedinti, medic Angela Stoian, cei mai afectati de aceasta criza sint pacientii cu boli cronice: „Dupa citeva ore, mai aveam plafon de cinci milioane de lei, iar farmacia este plina de oameni care stau cu retetele in mina si nu pot ridica medicamentele. Situatia este foarte grava, mai ales la bolile cronice, pentru ca medicamentele sint foarte scumpe, nu sint retete sub 500.000 de lei. Din pacate, banii alocati sint foarte putini si insuficienti. O solutie ar fi o rectificare bugetara, care sa aduca mai multi bani“.

„Nu stiu a cui e vina, dar cred ca nu vor mai rezista oamenii“

Multi dintre mehedinteni s-au postat la intrarea in farmaciile din Drobeta Turnu Severin, inca din cursul noptii, pentru a fi siguri ca isi vor lua medicamentele. „Am venit cu autobuzul. Am o cumnata bolnava de Parkinson si am fost la toate farmaciile din Severin, dar nu am gasit medicamente compensate. La virsta mea, de 75 de ani, nu se poate sa alerg prin tot orasul. Cumnata mea nu se poate deplasa si m-a rugat pe mine sa caut, dar nici eu nu mai pot. Nu stiu a cui e vina, dar cred ca nu vor mai rezista oamenii, in conditiile astea“, a spus Rodica Streinu, pensionara, din Drobeta Turnu Severin.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti a avut alocata, pentru acest an, de la CNAS, suma de 44,8 miliarde de lei, pentru eliberarea de medicamente, din care 16,9 miliarde de lei au fost achitate in contul datoriilor de anul trecut. Restul, de aproximativ 27 de miliarde de lei, trebuia impartit de cele peste 35 de farmacii din Mehedinti, pina la sfirsitul anului. Cum numai in trimestrul intii s-au cheltuit 11,4 miliarde de lei, lunar, cele 35 de farmacii din Mehedinti pot elibera medicamente gratuite si compensate, in limita a doua miliarde de lei. Potrivit medicului Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti, lunar, cele mai mari sume sint alocate farmaciilor Alexa-280 de milioane de lei, Althea-261 de milioane de lei si Avicena-192 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS