16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte stiri

169 de absolventi, angajati in Olt

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt a incheiat, de la inceputul anului si pina in prezent, cu agentii economici din judet 95 de conventii privind incadrarea in munca a absolventilor. Dintre acestia, 60 au fost cu studii superioare si 109 absolventi de studii medii. In acelasi interval, au mai fost angajati 333 de someri cu virsta de peste 45 de ani sau care erau intretinatori unici de familie, trei persoane cu handicap si alte trei persoane in cadrul unor asociatii de locatari pe diverse posturi. 632 de persoane au fost angrenate temporar in efectuarea de lucrari publice de interes comunitar.

Salarii mai mici in luna iunie

La nivelul economiei nationale, in luna iunie veniturile angajatilor au scazut de 0,5% in comparatie cu luna mai 2003, salariul nominal mediu net fiind de 4.705.891 de lei, anunta Institutul National de Statistica. Scaderi de 16,9%, respectiv 7,0% s-au inregistrat in sectoarele industria metalurguca, posta si telecomunicatii, ca urmare a platilor in luna mai a sumelor compensatorii acordate persoanelor disponibilizate. Cresteri salariale substantiale de 15,7% s-au inregistrat in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. In ceea ce priveste cresterea salariului mediu nominal net, fruntas, cu 12.458.465 de lei, este sectorul de intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si al caselor de pensii, iar la limita inferioara, cu 2.725.020 de lei, se situeaza industria de prelucrare a lemnului.

Prinsi de radar si sanctionati de politisti

Politistii Serviciului Circulatie de la IJP Mehedinti au sanctionat cu amenda contraventionala, in week-end, 143 de conducatori auto, depistati cu ajutorul aparatelor radar ca au depasit viteza legala in interiorul localitatii. Politistii avertizeaza soferii sa circule cu atentie pe DN 6, intre localitatile Butoiesti si Drobeta Turnu Severin. „Pe acest tronson de drum este bine sa fie evitata viteza mare de deplasare, sa fie respectate semnificatia indicatoarelor rutiere si semnalele lucratorilor de la drumuri, deoarece se efectueaza lucrari de reabilitare si largire a partii carosabile“, a spus comisar Gheorghe Neagu, ofiter specialist la Serviciul Politiei Rutiere Mehedinti.

Agricultorii olteni si-au tras… sindicat

Taranii din judetul Olt au pus, zilele trecute, bazele propriului sindicat. Debutul taranilor in activitatea sindicala a fost facut in comuna Vilcele. Deocamdata, dupa cum a declarat presedintele Blocului National Sindical Olt, Mircea Dogaru, la Sindicatul Agricultorilor au aderat cetateni din comunele Izvoare, Coteana, Maruntei si Vilcele. In perioada urmatoare se asteapta ca si taranii din comuna Stoicanesti sa adere la Sindicatul Agricultorilor. Initiatorii actiunii spera ca in luna septembrie demersurile de inscriere la tribunal ale sindicatului mentionat sa fie incheiate. „Prin infiintarea Sindicatului Agricultorilor nu speram decit sa-i ajutam pe tarani sa aiba niste baze solide, care sa le permita sa-si desfasoare activitatea in conditii cit mai bune si adecvate mileniului in care am intrat“, a spus Mircea Dogaru.

Se reabiliteaza bulevardul Mihai Viteazul din Turnu Severin

Bulevardul Mihai Viteazul din Drobeta Turnu Severin a intrat de ieri in reparatii capitale, pina la sfirsitul lunii octombrie. Reabilitarea bulevardului se va realiza pe sectorul de drum situat intre stadionul Municipal si strada Cicero, si va consta in refacerea integrala a imbracaturii asfaltice.

Discheta este obligatorie

Declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat se vor face, incepind cu 1 august 2003, numai pe suport magnetic, indiferent de numarul salariatilor. Casa Judeteana de Pensii Dolj ii avertizeaza pe cei 7.000 de angajatori sa foloseasca dischete de calitate pentru a nu avea surprize neplacute. De asemenea, pentru a evita aglomeratia de la ghiseu din ultimele zile, depunerea declaratiilor se poate face incepind din prima zi a fiecarei luni.

Ridicati-va cartile de munca!

Peste 4.000 de carti de munca asteapta sa fie ridicate de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj. Este vorba de persoanele fizice care au calitatea de asociati unici, persoane fizice autorizate, medici de familie, membri ai asociatiilor familiale care si-au depus carnetele de munca la CJP sau la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj, pina la 1.04.2001. Acestea se elibereaza numai titularilor, pina la sfirsitul anului, de la sediul CJP, strada Mihail Kogalniceanu, nr.14 pe baza unei adeverinte din care sa reiasa ca a fost platit CAS. In cazul in care nu vor fi interesati sa isi ridice carnetele de munca, titularii risca sa isi piarda vechimea in munca deoarece, prin lege, CPJ are obligatia sa inchida carnetele tinind cont de ultima operare facuta. Iar in multe dintre carti s-a operat in 1995.

Statia meteorologica din Severin, la un pas de a lua foc

Un incendiu izbucnit marti dupa-amiaza, in zona fostului aeroport utilitar de la marginea municipiului Drobeta Turnu Severin, ameninta sa cuprinda, din cauza vintului puternic si a vegetatiei uscate, si statia meteorologica din imediata vecinatate. In jurul orei 17.30, pompierii Grupului „Drobeta“ au fost alertati si au intervenit cu doua autospeciale. La sosirea acestora, ardea o suprafata de un hectar de vegetatie uscata si maracinis. „Incendiul a fost stins in aproximativ 20 de minute, iar cauza a constituit-o focul in aer liber lasat nesupravegheat. Nu au existat pagube“, a spus lt. Liviu Boruga, purtatorul de cuvint al Grupului de pompieri „Drobeta“.

Trei gospodarii lovite de fulger in mai putin de trei ore

Trei gospodarii au fost lovite de fulger in noaptea de marti spre miercuri, cind o furtuna de proportii s-a abatut asupra judetului Gorj. Fulgerul a lovit prima data o gospodarie din strada Motrului din Tirgu Jiu, unde au ars mai multe clai de fin. La citeva minute, un alt fulger a incendiat acoperisul unei vile de pe strada Trandafirului, pe o portiune de 50 de metri patrati. Alt trasnet a afectat o claie de fin dintr-o gospodarie din localitatea Cirbesti. Valoarea totala a pagubelor este de peste 30 de milioane de lei, pompierii salvind bunuri de peste 1,3 miliarde de lei.

Prostituatele din Tirgu Jiu si-au luat concediu

Medicii Sectiei de boli venerice a Spitalului din Tirgu Jiu spun ca a scazut numarul pacientilor care sufera de boli cu transmitere sexuala. Medicii sustin ca acesta nu este motiv de bucurie intrucit este perioada concediilor. Motivul acestei lipse de bolnavi de sifilis, blenoragie si alte asemenea boli il constituie lipsa prostituatelor din oras, care pe perioada verii isi incearca norocul prin statiunile de la mare si munte. „Asa se intimpla in fiecare an. In lunile de vara abia avem doi-trei pacienti, iar din toamna se umple sectia. Vin din concedii si descopera ca s-au intors acasa cu cine stie ce boala. In aceasta perioada sint plecate din oras si prostituatele, principalele surse de imbolnavire pentru pacientii care ajung la noi“, a precizat doctorul Constantin Davidescu, seful Sectiei dermato-venerice.

S-a aruncat in fata unui autocamion

Un orsovean s-a sinucis marti dupa-amiaza, aruncindu-se in fata unui autotir, pe viaductul Cerna, de pe DE 70, la intrarea in Orsova. In jurul orei 17.00, Matei Nedvet, de 57 de ani, din localitate, a luat masa la un restaurant si a plecat, spunindu-le ospatarilor ca s-a saturat de viata. El a asteptat in zona kilometrului 364+430, pina cind s-a apropiat un autocamion de mare tonaj. La ora 17.30, barbatul s-a aruncat in fata unui tir IVECO, cu numarul de inmatriculare BH 4092, condus de Baloe Zoltan Sandor, de 29 de ani, din Salonta, judetul Bihor, care circula dinspre Caransebes spre Drobeta Turnu Severin. In urma accidentului, Matei Nedvet a decedat pe loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS