12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa pe lenea locatarului

Taxa pe lenea locatarului

Gunoiul costa! Te costa sa-l faci- daca avem in vedere ca ambalajul pe care-l aruncam reprezinta mare parte din valoarea produsului pe care il cumparam, si te costa sa scapi de el. Greu de crezut, dar costul difera si in functie de cit de educat este omul care rastoarna galeata de gunoi! Daca resturile menajere ajung in pubela, totul e OK. Daca locatarul e chinuit insa de lene si arunca resturile pe jos, asociatia trebuie sa plateasca in plus societatii care aduna asa-numitul „gunoi suplimentar“.

„Alo, Gazeta de Sud? Veniti, domne’, sa vedeti ce n-ati mai vazut! Uite-asa ne chinuiesc astia de luni de zile, de cind s-au impartit societatile care fac curatenie in oras! Inainte, cind exista una si buna, era curat, faceau luna, dadeau si cu matura dup-aia. Acum vin cu masina, rastoarna pubelele si mai lasa o remorca de gunoi pe jos, ca cica nu e treaba lor sa-l adune cu lopata pe ala care nu e in pubele. Veniti, domne’, sa faceti o poza, ca tocmai luara gunoiul. Sa vedeti ce lasara in urma lor!“.

Vocea batrinei parea disperata. Ne-am gindit ca exagereaza, ca mai toti batrinii. Dar cind am ajuns la platforma de gunoi din Craiovita Noua, ne-am dat seama ca situatia este intr-adevar asa cum ne-o descrisese Gheorghita Mitran, locatara a blocului 91A1. La numai zece minute dupa ce masina RETIM plecase, printre pubelele de gunoi goale tronau mormane de mizerie, scormonite cu interes de ciinii comunitari.

Oamenii care locuiesc in zona spun ca mai tot timpul se intimpla asa. Platforma deserveste trei asociatii de locatari si pubelele nu fac fata cantitatii de gunoi aruncat. Iar angajatii RETIM, care ridica periodic gunoiul, refuza sa-l stringa si pe cel de jos, pe motiv ca acest lucru nu intra in atributiile lor, ci trebuie facut de femeile de serviciu care deservesc asociatiile respective.

„Oamenii se vaita, dar nu sint dispusi sa plateasca ceva mai mult“

Viceprimarul Mihai Dragu le da dreptate angajatilor RETIM. „Oamenii ar trebui sa fie in primul rind ei interesati sa pastreze curatenia si sa nu arunce gunoiul pe jos. Cei de la RETIM au si ei dreptate. Nu e treaba lor sa vina cu lopetile si sa adune ce au aruncat altii alaturi de pubele. Acela este un gunoi suplimentar, pentru care trebuie sa plateasca cineva. Asociatiile de locatari pot sa stabileasca impreuna cu societatea care ridica gunoiul un program de ridicare mai rapida: adica sa vina de mai multe ori pe saptamina sau chiar zilnic. Normal ca asta inseamna si mai multi bani platiti. Nu vorbim de o suma exorbitanta, ci de citeva sute de mii de lei. Asta e de fapt problema: oamenii se vaita, dar nu sint dispusi sa plateasca mai mult si totul sa fie in regula“.

Viceprimarul mai spune ca insuficienta platformelor de gunoi este un lucru cunoscut in cadrul primariei si ca presedintii asociatiilor de locatari care se confrunta cu aceasta problema ar trebui sa solicite construirea de platforme suplimentare. „Noi sintem dispusi sa ii ajutam si ii asteptam la primarie sa ne sesizeze astfel de cazuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS