• Dintr-o gafa a Tribunalului Dolj, presedintele CONSUMCOOP Craiova – acuzat ca ar fi primit o spaga de 50 de milioane de lei – a scapat de arestul preventiv • La rindul sau, invinuitul sustine ca este curat ca lacrima si ca ar fi fost victima unui „flagrant prost realizat de procurori“
Acum in libertate, Vasile Florin Vasilescu – presedintele CONSUMCOOP Craiova – le poate da cu tifla procurorilor Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului Tribunalului Dolj, dar si judecatorilor de la Tribunalul Dolj, care dispusesera arestarea lui preventiva pentru ca ar fi fost prins in flagrant cu o spaga de 50 de milioane de lei. Sansa lui a fost recursul impotriva masurii arestarii preventive, judecat de Curtea de Apel Craiova saptamina trecuta, ocazie cu care judecatorii au conchis ca arestarea sa este lovita de nulitate absoluta, fiind dispusa de un complet care avea in componenta doar un singur judecator, in loc de doi – cum prevede legea pentru infractiunile de coruptie. O asemenea gafa a tribunalului nu a fost singulara, intimplindu-se si la case mai mari, de notorietate fiind cazul celor 14 politisti din Bucuresti eliberati din arestul preventiv cu doua zile in urma, exact din acelasi motiv al componentei completului care a dispus arestarea.
Curtea da peste mina tribunalului
Cum a scapat printre degetele justitiei presedintele CONSUMCOOP Craiova e simplu. In cele trei zile ale mandatului de arestare preventiva emis de ei, procurorii Tribunalului Dolj l-au prezentat pe invinuit in fata instantei, pentru emiterea unui nou mandat. Mandat emis de tribunal pe inca 27 de zile, insa ilegal, dupa cum a concluzionat ulterior Curtea de Apel Craiova, pentru ca in complet s-a aflat un singur judecator, in loc de doi.
„Conform art.136 din Codul de Procedura Penala, masura arestarii preventive poate fi luata de instanta de judecata si, in unele cazuri, de procuror. Cind se face vorbire de instanta de judecata, legea are in vedere instanta competenta sa judece cauza in fond. Ori, conform art.29 al Legii nr.78/2000, modificata prin Legea nr.61/2003, pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor de coruptie se constituie complete specializate, formate din doi judecatori. Ca o consecinta, si completul care trebuia sa ia masura arestarii preventive ar fi fost legal sa fie compus din doi judecatori. Ceea ce nu s-a intimplat, astfel ca masura arestarii preventive dispusa de un singur judecator la tribunal a fost lovita de nulitate absoluta“, a declarat magistratul Gheorghe Vintila, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova.
Judecatorul Vintila sustine ca nu trebuie facut mare caz din gafa Tribunalului Dolj: „Solutia noastra a fost una de principiu, fiind prima data cind ni se invoca o astfel de chestiune intr-un recurs impotriva incheierii prin care s-a dispus arestarea pentru o fapta de coruptie. Judecatorii trebuie sa inteleaga faptul ca masura arestarii dispusa de un singur judecator constituie regula, de la care exista exceptia completului specializat de doi judecatori in cazul faptelor de coruptie“.
Flagrant cu bani marcati tinuti in… plasa
Scapat de arest preventiv – si fara sa mai poata fi trimis in arest inainte de pronuntarea unei hotariri de condamnare -, Vasile Florin Vasilescu sustine ca nici usturoi n-a mincat si nici gura nu-i miroase a spaga de 50 de milioane de lei: „Nu i-am cerut nici un ban lui Benone Preda. Organele de ancheta nu au gasit banii la mine in birou, ci in fisetul dintr-un alt birou. Mi s-a facut control cu lampa fluorescenta si nu s-a dovedit flagrantul. Consider ca a fost un flagrant prost realizat de procurori“.
Presedintele CONSUMCOOP Craiova sustine ca totul a fost o „inscenare“ a partenerului sau de afaceri, Benone Preda, „cu care avusesem un conflict de interese, in sensul ca el avea in chirie Popasul Radovan, apartinind unitatii noastre, dar l-am scos din chirie cu doua saptamini inainte de Pasti pentru a prelua popasul in administrarea noastra“. Cit despre scopul vizitei lui Benone Preda in ziua flagrantului, Vasilescu mentioneaza: „A venit la mine pentru a aduce cadastrul pentru spatiul pe care i-l vindusem la Teasc. Urma sa plec cu el la notar sa incheiem actele atunci cind au venit procurorii si politistii“.
Despre caseta audio incriminatoare, inregistrata in momentul flagrantului, si eventualele amprente lasate pe plasa neagra in care se aflau banii marcati – apropo, ce-or fi cautind banii marcati cu cerneala fluorescenta intr-o… plasa? -, Vasilescu n-a spus nimic. Vom vedea ce va spune justitia in continuare…