19.8 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSpitalul din Filiasi se lupta cu neajunsurile

Spitalul din Filiasi se lupta cu neajunsurile

Functionind de peste un secol, gratie boierului Filisanu, care a donat unul dintre actualele corpuri ale cladirii pentru infiintarea unei Sectii de oftalmologie, Spitalul Orasenesc din Filiasi este intr-un moment de rascruce. Dupa mai multe „reprize“ de reforma esuate, dar soldate cu multe nereguli in actele contabile, institutia spitaliceasca pare sa o ia de la capat. Cu reforma, bineinteles.

Spitalul din Melinesti a fost desfiintat

Spitalul din Filiasi a trecut printr-un proces complex de reorganizare, incepind cu 16 aprilie, o data cu inlocuirea conducerii.

Sectiile de interne si obstetrica-ginecologie au ramas cu 15 paturi mai putin, Sectia de chirurgie a pierdut, de asemenea, zece paturi, iar pentru nou-nascuti, din 15, au ramas doar sase paturi. Reducerea numarului de paturi a fost justificata de ratiuni economice, dar si de faptul ca spitalul avea sa preia in subordine si Spitalul de la Melinesti cu cele 15 paturi de interne, 15 – de obstetrica-ginecologie si un compartiment ORL cu cinci paturi.

Potrivit conducerii spitalului, in urma reducerii numarului de paturi nu a existat personal excedentar, cadrele medicale fiind redistribuite pe posturi.

28 de cadre medicale au ramas fara salarii

Daca in privinta salariatilor nu s-a mai pus problema disponibilizarii, au aparut, in schimb, alte probleme legate de salarizarea unei parti din personalul provenit de la Spitalul din Melinesti. „Dupa desfiintarea Spitalului din Melinesti au ramas 45 de paturi medico-sociale care, pina la infiintarea compartimentului de asistenta medico-sociala, au trecut in subordinea noastra. Cei 28 de angajati ai compartimentului medico-social au fost platiti de noi, in cuantum de 60% din salariul de incadrare, in baza unui protocol incheiat la nivelul Directiei de Sanatate Publica Dolj“, a precizat dr. Ioana Dumitru, directoarea Spitalului din Filiasi.

In noul contract de furnizare a serviciilor medicale incheiat la inceputul lunii iulie cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj nu sint prevazute fonduri pentru cele 45 de paturi medico-sociale, dar nici pentru salariile personalului medical aferent. Aberant este ca nu exista nici cadrul legal necesar infiintarii compartimentului medico-social pentru ca o parte din responsabilitatile financiare sa poata fi preluate de consiliul local. Prin urmare, cele 28 de cadre medicale care vor lucra in compartimentul medico-social nu isi vor mai primi salariile, incepind din aceasta luna.

Compartiment propriu de reanimare

O noutate absoluta pentru Spitalul din Filiasi o constituie noua Sectie de reanimare, infiintata in urma reorganizarii activitatii institutiei. O veste buna pentru cei sase chirurgi si ginecologi, care vor putea sa-si desfasoare o parte din activitate intr-un spatiu adecvat. Pe de alta parte, noua sectie duce lipsa de anestezist, un lucru deloc de neglijat, in conditiile in care, zilnic, in spital are loc cel putin o interventie chirurgicala. Postul a fost scos la concurs de doua ori in acest an, insa nu au fost candidati, asa incit conducerea spitalului a apelat la fostul anestezist, in prezent pensionar, care s-a aratat dispus sa-si prelungeasca sederea la serviciu pina la gasirea unui inlocuitor. Daca in aceasta privinta s-a gasit o solutie temporara, nu acelasi lucru se poate spune despre alti specialisti de care spitalul duce lipsa. In ultimii ani au fost scoase la concurs posturile de farmacist al spitalului si oftalmolog in policlinica, insa tinerii nu s-au inghesuit sa candideze, speriati probabil de lipsa dotarilor materiale din sectiile in care ar fi trebuit sa lucreze.

Se renoveaza sectiile

Spitalul din Filiasi este in prezent intr-un amplu proces de renovare. Incepute acum un an, lucrarile au ajuns intr-un impas. Din cele sase corpuri de cladire, pina acum a fost renovat doar unul. In prezent se lucreaza la amenajarea Sectiei de interne, insa lucrarile nu vor putea fi terminate din cauza lipsei de fondurilor.

„Avem nevoie, printre altele, de fonduri pentru consolidari. Pina acum, toate amenajarile s-au facut cu forte proprii, insa trebuie facute consolidari in special la cladirea care adaposteste laboratorul de analize. Aici nu s-au facut reparatii de ani de zile si a inceput sa cada tavanul“, a spus dr. Dumitru.

Dar sa vedem si lucrurile bune care s-au facut in ultima vreme la Spitalul din Filiasi. „Am reusit sa stopam pierderile, reparid hidrantii si am construit propria centrala termica. Acestea ne furnizeaza apa calda pentru bucatarie si pentru o parte din sectii“, a mai spus directoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS