17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubprefectul „Fier Vechi“

Subprefectul „Fier Vechi“

Fostul presedinte al Adunarii Generale a Actionarilor al AMORIM, Dan Ilie Morega, il acuza pe subprefectul Eugen Vilceanu ca ar fi cumparat pentru firma sa TREFO, printr-un sistem tip „suveica“, utilaje de la AMORIM, pe vremea cind era director economic. Utilajele respective ar fi fost vindute ca fier vechi, iar dupa ce au trecut pe la mai multe firme, au ajuns la societatea subprefectului Eugen Vilceanu, care le-a introdus ulterior in exploatare. Subprefectul a recunoscut ca utilajele de la AMORIM se afla acum la societatea care ii aduce venituri de zeci de miliarde de lei. Dupa ce o plingere a fost expediata de catre fosta conducere a societatii la Parchetul National Anticoruptie in luna martie a acestui an, dosarul AMORIM a ajuns, fiind vorba de un demnitar, la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie. De aici a inceput drumul anevoios al dosarului – via Craiova – inapoi la Tirgu Jiu.

Presedintele Adunarii Generale a Actionarilor a SC AMORIM SA, la acea vreme Dan Ilie Morega, trimitea pe 21 martie 2003 la Parchetul National Anticoruptie o plingere penala impotriva fostei conduceri a societatii. Aceasta era reprezentata de Ion Bojinca, director general, si Eugen Vilceanu, director economic.

In plingerea respectiva, Dan Ilie Morega mentioneaza ca ambii au savirsit mai multe infractiuni cu insemnate prejudicii, valoarea acestora fiind estimata de fostul sef al AGA la aproximativ zece miliarde de lei. Toata documentatia atasata la plingere contine 25 de pagini. In mare parte, acestea fac vorbire despre vinzarea unor utilaje din cadrul unitatii, care se ocupa de repararea utilajelor din minerit, in special ale CNLO, catre diverse firme. Pe linga procese-verbale intocmite la vremea la care Eugen Vilceanu era la conducerea SC AMORIM SA, in dosar mai exista contracte, precum si o multime de chitante cu sumele pentru care au fost vindute utilajele.

Dan Ilie Morega sustine ca acestea au fost scoase din unitate la pret de fier vechi si, dupa ce au trecut pe la mai multe societati, o parte dintre ele au ajuns in final la societatea lui Eugen Vilceanu.

Subprefectul a recunoscut ca detine utilaje care au fost cindva in patrimoniul AMORIM

SC AMORIM avea in 1989 peste 1.200 de oameni, din care au ramas in prezent numai 80. Acest lucru a fost cauzat si de lipsa de comenzi, dar si a concurentei private, cum este si exemplul firmei lui Eugen Vilceanu, cu obiect de activitate asemanator. Eugen Vilceanu a indeplinit functia de director economic al AMORIM in perioada 1992 – 2000, an in care a fost instalat in functia de subprefect.

„In legatura cu activitatea mea ca director economic, AGA s-a pronuntat la intilnirea care a avut loc la jumatatea lunii iunie 2003. Membrii AGA au constatat ca tot ceea ce a spus Morega sint niste aberatii. Eu am actionat numai in functie de capacitatile de productie si de necesitatile de functionare a unitatii, raportate la volumul de lucrari. Acestea s-au redus la sfert si toate se cistiga la licitatie. Morega trebuie sa stie asta. Tot ce s-a vindut a fost din 1994 incoace si numai cu aprobarea AGA. Eu nu aveam cum sa actionez de capul meu. Totul s-a facut pe baza de expertize tehnice. Da, este adevarat ca utilaje de la AMORIM au ajuns la mine, dar eu le-am cumparat de la alte societati. Daca dinsii le-au cumparat la pret de fier vechi, eu nu aveam voie sa ii intreb daca le mai folosesc? Nu puteam sa le cumpar daca mi le vindeau? Morega sa-si vada de dosarul lui de privatizare la ALMA MOTRU, unde s-a cumparat prin falsuri. Eu nu am produs nici un prejudiciu, deci nu are cum sa existe vreo plingere. Eu nu am fost cercetat de nimeni“, a spus subprefectul Eugen Vilceanu.

In prezent, SC AMORIM este privatizata, principalul actionar fiind Nicolae Sarcina, un potent om de afaceri din Tirgu Jiu si patron al unui lant de magazine din Gorj. Nicolae Sarcina este actionar majoritar, detinind 78% din actiunile firmei.

Drumul anevoios al dosarului

Dupa ce a ajuns la Parchetul National Anticoruptie, plingerea a fost trimisa direct la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie. La PNA nu a fost nici macar inregistrata vreo cauza care sa se refere la AMORIM sau la Eugen Vilceanu, dupa cum a precizat Gabriela Neagu, purtatoarea de cuvint a institutiei. De la Parchetul de pe linga Curtea Suprema, dosarul a ajuns la Parchetul de pe linga Curtea de Apel din Craiova si de aici, acasa, la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj.

Prim-procurorul Gheorghe Roibu a spus: „Dosarul a ajuns intr-adevar la noi si in urma cu aproximativ o luna

l-am dat politiei pentru cercetari. La Parchetul Judetean a fost depusa o cerere din partea actualei conduceri a AMORIM, in care se renunta la plingerea intentata de fosta conducere. Din cite stiu eu, dosarul este acum la politie. Nu stiu ce s-a mai intimplat“, a declarat prim-procurorul Roibu.

Subcomisarul Cornelia Micu, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj, a spus ca dosarul AMORIM este in cercetare si ca, in urma finalizarii anchetei, se vor dispune masurile corespunzatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS