22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Stiri diverse

20.000 de hectare de griu calamitate

Seceta prelungita din ultima perioada a afectat 20.000 de hectare de griu din Olt, cele mai calamitate zone fiind in centrul si nordul judetului. In sudul tarii, productia de griu a fost mai buna, aproximativ 2.500-3.000 de kg/ha. Directoarea adjuncta a Directiei Agricole Olt, Maria Paval, a spus ca recoltatul griului s-a realizat in proportie de 69%, adica in peste 80.000 de hectare, productia medie obtinuta fiind de 1.035 de kilograme la hectar. „Cele 20.270 de hectare de griu din judetul Olt, care au fost afectate de seceta, nu vor mai putea fi recoltate. In acest caz, ne asteptam ca pretul griului in acest an sa atinga 5.000- 5.500 de lei la kilogram“, a precizat Maria Paval.

Apa rece cu program redus

Severinenii ar putea primi apa rece, dupa program, incepind cu 25 iulie. Societatea de apa-canal SECOM SA a fost somata de ELECTRICA sa plateasca 700 de milioane de lei, in caz contrar urmind sa se treaca la debransarea de la alimentarea cu energie electrica. In aceste conditii, programul de furnizare a apei reci in Drobeta Turnu Severin va fi redus la numai citeva ore pe zi. „Implicatiile ar avea consecinte nefaste, nu numai in ceea ce priveste disconfortul populatiei; costurile de exploatare, in conditiile unui program de apa rece redus, sint de doua ori mai mari. In plus, mai este si problema retelei foarte vechi si care nu suporta o functionare discontinua“, a spus Liviu Lepri, directorul economic al SC SECOM SA Drobeta Turnu Severin.

Disponibilizari

Aproximativ 50 de angajati de la ARPO Strehaia si alti 16 salariati de la Spitalul Baia de Arama vor ingrosa rindurile somerilor, in perioada iulie- august, dupa ce vor fi disponibilizati. Reducerile de personal vor determina si o crestere usoara a ratei somajului in Mehedinti, care se ridica, in prezent, la 7,83 la suta, apropiata mediei pe tara. „Daca se vor face angajari din rindul somerilor, vom putea mentine rata somajului, fara ca aceasta sa creasca“, a spus Iustin Florescu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti. Potrivit ultimelor statistici, numarul somerilor in Mehedinti se ridica la 11.105.

O sansa pentru artistii din Romania

Douazeci de romi din Craiova vor reprezenta Romania, in aceasta seara, la Festivalul International Tiganesc din Bulgaria. Organizat la initiativa Uniunii Romilor din Craiova, in colaborare cu Comunitatea Etniei Rome din Romania, ansamblul tiganesc va prezenta un program artistic – muzica si dansuri -, care, potrivit regulamentului festivalului, nu va depasi 20 de minute. Piesa de rezistenta va fi o batuta specific tiganeasca, executata cu maiestrie de cei zece dansatori – cinci fete si cinci baieti. Alaturi de Romania, la festivalul bulgaresc desfasurat la Vidin mai participa romi din Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Serbia.

Trafic in crestere la Vama Portile de Fier I

Traficul prin Vama Portile de Fier I, judetul Mehedinti a crescut considerabil in aceasta perioada, multi dintre romani indreptindu-se spre destinatii de vacanta din Grecia sau Turcia. Tot in aceasta perioada, se constata un aflux de persoane care tranziteaza punctul de frontiera pentru a intra in Serbia-Muntenegru, la muncile agricole de vara. „Nu sint probleme cu tranzitul tarii vecine, astfel ca se poate calatori in conditii de siguranta“, a spus Titu Netoiu, seful Vamii Portile de Fier I. De la inceputul anului, punctul de frontiera a fost tranzitat de 276.272 de cetateni romani si 110.354 straini.

Ilegalitati la titularizare

Sindicalistii din invatamintul mehedintean au acuzat ilegalitati in organizarea examenului de titularizare, desfasurat miercuri. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Invatamint, Mihai Dima, din comisia care trebuia sa participe la extragerea subiectelor nu au facut parte toti membrii desemnati: „Sindicatele nu au avut reprezentare, ceea ce dovedeste inca o data ca in esaloanele doi si trei ale Ministerului Educatiei, harababura isi face in continuare de cap“. In Mehedinti, examenul de titularizare a inceput cu o intirziere de peste doua ore, ceea ce a atras nemultumirea celor peste o mie de candidati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS