22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulucea, spulberat in sondaje

Bulucea, spulberat in sondaje

Lui Vasile Bulucea i-au batut ieri, din nou, clopotele retragerii. Un sondaj de opinie dat publicitatii de Institutul Social Roman il plaseaza pe actualul primar pe locul doi in topul preferintelor craiovenilor pentru functia de primar in cazul unor alegeri, la mare distanta dupa colegul sau de partid, viceprimarul Antonie Solomon.

Scorul cu care Solomon i-a luat fata lui Bulucea, 64,73% – 19,35%, nu i-a mai surprins nici pe vechii sustinatori ai primarului. Cu mult in urma celor doi se afla viceprimarul peremist Mihai Dragu (cu 5,8 procente) si prefectul Cornel Mondea (4,7 procente). Rezultatele, care confirma pentru a doua oara in ultima jumatate de an prabusirea populara a lui Vasile Bulucea, se leaga, in opinia observatorilor politici locali, de afaceri controversate pe bani publici, precum „Domarcons“, „Velodrom“, „Sala Polivalenta“, „Cronos“ si „Luxten“, episoade intens mediatizate de presa in ultimii ani. La aflarea tristei vesti, septuagenarul primar al Craiovei a declarat ca, in ciuda ultimului barometru electoral, va mai candida o data. El nu a precizat insa sub culorile carui partid.

Sondajul politic a fost realizat in perioada 28 iunie – 6 iulie de catre Institutul Social Roman al Universitatii din Craiova, prin departamentul de studii si sondaje sociologice, sub coordonarea profesorului Dumitru Otovescu. Acesta a cuprins un esantion de 800 de subiecti (din care au mai ramas 762 dupa anularea a 38 de chestionare), cu o marja de eroare calculata de 3,55%. Chestionarele au cuprins 37 de intrebari, fiind completate cu ajutorul studentilor de la Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul universitatii craiovene. Pentru relevanta, craiovenii intervievati au fost alesi din cadrul tuturor celor 130 de sectii de votare ale orasului. Cheltuielile, in valoare de 2.180 de euro, au fost suportate de catre institut.

Aproape 65% dintre craioveni ar vota cu viceprimarul Antonie Solomon si numai 19% cu Vasile Bulucea

„Daca alegerile locale ar avea loc duminica viitoare, pe cine ati vota pentru a ocupa functia de primar?“. La aceasta intrebare, nominalizari au formulat 62,66% dintre cei chestionati. Pe primul loc se situeaza viceprimarul Antonie Solomon, cu 64,73%, urmat, in ordine, de primarul Vasile Bulucea (19,35%), viceprimarul Mihai Dragu (5,80%), prefectul de Dolj, Cornel Mondea (4,73%) si altii. 7,61% dintre cei chestionati au raspuns ca nu vor vota, 27,69% inca nu sint hotariti, iar 3,67% nu au raspuns.

PSD ramine in capul preferintelor electoratului

In ceea ce priveste preferintele la vot ale craiovenilor pentru partidele politice, 63,51% dintre chestionati si-au exprimat optiunile, 8,92% au declarat ca nu vor vota, 25,85% nu s-au hotarit, iar 1,70% nu vor vota. Pe primul loc se situeaza PSD, cu 46,07%, urmat de PNL (21,90%), PRM (17,56%), PD (10,12%), PUR (2,27%), PNTCD (1,56%), Alianta Populara (0,41%) si UDMR (cu 0%).

In ceea ce priveste atitudinea craiovenilor fata de activitatea actualului primar PSD Vasile Bulucea, peste 60% dintre ei au raspuns ca nu prea sint multumiti sau ca sint nemultumiti, sau foarte nemultumiti. La intrebarea „Cit de multumit sinteti de activitatea primarului Craiovei, Vasile Bulucea?“, doar 4,50% dintre cei chestionati au raspuns cu „foarte multumit“, 30% sint multumiti, 33% nu prea sint multumiti, nemultumiti – 15,11%, foarte nemultumiti – 12,47%, iar 4,92% nu s-au pronuntat.

Cele mai grave probleme ale Craiovei ar fi starea proasta a drumurilor si curatenia

Una dintre intrebari a vizat indicarea, de catre craioveni, a problemelor prioritare pe care ar trebui sa le rezolve Primaria Craiovei pina la sfirsitul acestui an.

Cei mai multi dintre chestionati considera ca problema cea mai grava este starea drumurilor si a trotuarelor (51,31%), urmata de curatenia orasului (31,23%), alimentarea cu apa si gaz (19,55%) si problema locuintelor (13,38%).

Restul, cum ar fi incalzirea locuintelor, transportul public, ciinii comunitari, siguranta publica, problema copiilor strazii, colectarea gunoiului, reducerea taxelor si impozitelor locale, amenajarea spatiilor verzi si iluminatul public, intrunesc fiecare sub zece procente.

Vasile Bulucea: „Candidez!“

Primarul Vasile Bulucea s-a aratat foarte contrariat de diferenta mare dintre el si viceprimarul Antonie Solomon. In graba cu care a raspuns la interpelarile ziaristilor, primarul a scapat o declaratie „bomba“, aceea ca in 2004 va candida din nou la postul de primar. „Este un sondaj. Foarte bine! (la vestea ca se afla pe locul doi, dupa Antonie Solomon – n.r.). Candidez! Dupa ei, e corect sondajul, dupa mine, mai vedem“.

Declaratia primarului vine dupa ce, in prealabil lasase sa se inteleaga ca va candida numai daca i-o va cere partidul sau daca i se va oferi in schimb un post de parlamentar.

Ion Voiculescu, presedintele PSD Dolj: „Pe primele doua locuri se situeaza doi posibili candidati ai PSD“

„Este un sondaj si il privim ca atare, dar va face si partidul unul. In orice caz, ne bucuram ca pe primele doua locuri se situeaza doi posibili candidati ai PSD. Va cere si partidul un sondaj. Cel mai bine clasat in sondaje va fi candidatul partidului la primarie (referitor la declaratia lui Vasile Bulucea – n.r.)“

Mihai Dragu (viceprimar): „Manipulare a opiniei publice!“

„Domnul Otovescu a fost candidat pe listele PSDR la consilieri locali, la pozitia sase, adica pe listele aceluiasi partid din partea caruia a candidat Antonie Solomon, care acum este plasat pe locul I. Noi contestam acest sondaj, consideram ca este o incercare de manipulare a opiniei publice. In sondajele cerute de PRM, eu sint cotat cu 27-33 %“.

Cornel Mondea (prefect de Dolj): „Nu poate decit sa ma bucure“

„Faptul ca am obtinut procente de la craioveni nu poate decit sa ma bucure si sa arate ca am incercat sa fac ceva in cei doi ani si jumatate de cind sint la prefectura. Dar, asa cum a spus si domnul presedinte Voiculescu, partidul isi va desemna candidatul si dupa ce va face un sodaj propriu.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS