• Opt convoaie cu peste 30 de barje sint izolate in zona localitatii Salcia
• Pentru ca Hidrocentralele Portile de Fier I si II produc la doar 40 la suta din capacitate, deficitul ar putea fi suplinit de Termocentrala ROMAG • Pot inainta pe Dunare numai navele cu un pescaj maxim de 1,7-1,8 metri
Termocentrala ROMAG Drobeta Turnu Severin ar putea asigura, in urmatoarea perioada, necesarul suplimentar de energie, avind in vedere ca Hidrocentralele Portile de Fier I si II lucreaza la numai 40 la suta din capacitate. Situatia este cauzata de debitului extrem de scazut al Dunarii, care inregistreaza, in aceste zile, cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani.
Potrivit directorului general al HIDROELECTRICA Portile de Fier, Cristian Cazanacli, nici in urmatoarea saptamina nu se prognozeaza o ameliorare a situatiei, debitele fluviului fiind intr-o continua scadere:
„Impreuna cu partenerul sirb, avem o metodologie pe care o aplicam de 30 de ani pentru stabilirea debitului Dunarii si cu aceasta stabilim nivelul lacurilor de acumulare de la Portile de Fier I si II. In urmatoarele zile, se prognozeaza o scadere pina la 2.350 de metri cubi pe secunda. Debitul este la valoarea cea mai mica, pentru luna iulie, si a mai fost inregistrat in 1950. Sint si pierderi financiare pentru compania noastra si credem ca Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei Electrice va tine seama de aceste cauze obiective. Lipsa de energie este acoperita de termocentrala“.
La Portile de Fier I, productia este de numai de 7.000 MWh, fata de 24.000 MWh, in conditiile unui debit normal.
Capitaniile straine au solicitat marirea lacului de acumulare
Opt convoaie de nave, sub pavilion ucrainean, slovac si sirbesc, cu peste 30 de barje, sint blocate in aval de Hidrocentrala Portile de Fier II, din cauza debitului scazut al Dunarii. Potrivit reprezentantilor Capitaniei Calafat, convoaiele nu au luat in calcul scaderea nivelului cotelor apelor fluviului.
„La cotele actuale, nu se poate trece. Cind au incarcat barjele, nu se asteptau ca apele sa scada atit de mult. Navele se afla in siguranta, dar va trebui sa astepte pina cind nivelul Dunarii va creste“, a spus Catalin Popescu, capitan – sef de port al Capitaniei Calafat.
Potrivit capitanului specialist Marinica Genovu, de la Capitania Drobeta Turnu Severin, pot inainta pe Dunare numai navele cu un pescaj maxim de 1,7-1,8 metri:
„Au unitatile incarcate prea mult si nu pot trece, dar pot sa transporte marfa de pe un vas pe altul, astfel incit sa ajunga la un pescaj optim. Din cauza debitului mic, circulatia a trebuit restrictionata, intre kilometrii fluviali 823-825“.
Mai multe capitanii ale caror convoaie sint blocate pe Dunare au solicitat sprijin autoritatilor romane. „Avem doua convoaie in zona Salcia, impingatorul Praga si Kuzmagalchim. Am vorbit cu cei de la hidrocentrala si ne-au spus ca nu pot sa dea drumul la apa“, a spus Liubica Adamovici, de la Agentia Navala Ucraineana.
„Am avut solicitari, dar nu putem sa-i ajutam“
O solutie pentru ca navele de pe Dunare sa-si continue cursul ar fi ca nivelul fluviului sa fie marit, prin deversarea unei mari cantitati de apa de la Hidrocentrala Portile de Fier I. HIDROELECTRICA nu poate insa intreprinde nimic in acest sens deoarece pierderile pentru societate ar fi foarte mari.
„Ar insemna sa marim lacul de acumulare, si chiar am avut solicitari, dar nu putem sa-i ajutam. Probleme sint in aval de Portile de Fier, unde navele esueaza si ne cer ajutorul, dar nu dispunem de apa necesara. Daca am face asa ceva, am avea pierderi uriase si am fi sanctionati de partea sirba, cu care gestionam hidrocentralele. Debitul Dunarii la Portile de Fier I inregistra ieri 2.370 de metri cubi pe secunda, in timp ce la Portile de Fier II, se inregistra un debit de 2.389 de metri cubi pe secunda, cu mult sub media multianuala, de 5.500 de metri cubi pe secunda. Cota in zona Salcia-Gruia, unde sint blocate cele opt convoaie de barje, este de numai 21 de centimetri pe mira, fata de 160, cit este valoarea normala pentru aceasta perioada“, a spus Cristian Cazanacli.