38.1 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025

Catastrofa NUP

• La sase ani de la catastrofa aviatica din Craiova, cind explozia unui avion militar a produs moartea a 16 oameni si ranirea altor doi, tot nu se stie cu precizie care a fost cauza accidentului • In ciuda tuturor asteptarilor, procurorii militari au stabilit ca accidentul s-a produs din motive fortuite, dar ca si victimele au avut partea lor de vina

Astazi se implinesc sase ani de la cea mai grava catastrofa din istoria aviatiei militare romanesti. Un avion de lupta a explodat pe Aeroportul Militar Craiova, luind viata a 16 oameni si provocind rani grave altor doi. Dupa sase ani de asteptare, ranitii si urmasii celor decedati isi doreau sa afle cine se face vinovat pentru producerea catastrofei. Parchetul militar a stabilit insa ca explozia s-a produs din cauze care nu puteau fi prevazute, retinind totusi o parte de vina in sarcina victimelor.

Testarea zero a unei noi munitii

Era 9 iulie 1997. Pe Aeroportul Militar din Craiova se efectua testarea zero a unei noi munitii de lupta – o bomba cu lovitura multipla cu bile – pe avioanele militare IAR 93.

Aeronava cu numarul 210 a efectuat, in dimineata zilei, doua zboruri cu munitie oarba, lestata, pentru a testa sistemele de ejectare ale munitiei. Ejectorul de pe aripa din dreapta nu a functionat, asa ca, la aterizare, specialistii au procedat la inlocuirea acestuia. Apoi, avionul a fost pregatit pentru o a treia misiune, de aceasta data cu noua munitie de razboi. In timp ce era incarcata munitia, la ejectorul din stinga – nu cel din dreapta, care fusese inlocuit – s-a produs o explozie. A urmat o reactie in lant, munitia provocind prin explozie, instantaneu, aprinderea combustibilului din rezervorul situat pe aripa stinga, apoi a munitiei tunurilor de bord si chiar aprinderea combustibilului sistemului de ejectare al scaunului pilotului.

Deflagratia petrecuta la capatul de est al pistei a fost greu de imaginat, iar urmarile, terifiante: cadavre carbonizate, resturi de corpuri omenesti imprastiate la zeci de metri de locul exploziei. Era ora 15.25.

16 morti si doi raniti

Din cei 18 oameni aflati in preajma avionului, 16 au decedat: subing. Georgica Stanoi, maistrul Mihai Raicea, lacatusii Mihai Bala, Costel Mitroi, Valeriu Stinga, Sebastian Veselu, Nicolae Vana, toti de la Fabrica de Avioane Craiova, ing. Eugen Onofrei, ing. Nicolae Chitimia, controlorul CTC Marian Eremia, de la Uzina Mecanica Sadu, electromecanicul Ion Raduta de la UM 02635 Bucuresti si cinci militari de la UM 01820 Craiova – lt. comandor Stefan Smarandache, subinginerii Nicolae Gheorghita si Pavel Tinta, respectiv maistrii militari Mitica Varodin si George Petcana. Alti doi s-au ales cu rani grave – Aurel Balica si Radu Andrei – fiind transportati la Spitalul Clinic nr.1 Craiova pentru ingrijiri medicale.

In momentul exploziei, in apropiere se mai gasea un alt avion de acelasi tip, cu pilotul la bord. Acesta insa a reusit sa indeparteze aeronava si sa o reorienteze, manevra care a condus doar la avarii in partea superioara. Pilotul celui de-al doilea avion IAR 93 a scapat cu viata.

Mister fara rost

La fata locului s-au deplasat toate oficialitatile orasului. Masinile militare au impinzit zona, trupe antitero pazind intrarile laturalnice ale aeroportului, pentru ca nimeni sa nu se apropie de locul accidentului.

Accesul presei pe Aeroportul Militar a fost, timp de doua ore, strict interzis. Invocind secretul militar, ofiterii au declarat ca ziaristii nu au voie sa mearga pe pista, intrucit exista restrictii clare de la Bucuresti in acest sens.

Familiile mortilor au fost anuntate telefonic de conducerea aeroportului sa vina la unitate. Atit si nici un cuvint in plus. Rudele nu au avut insa voie sa intre in incinta Aeroportului Militar, spunindu-li-se sa astepte pina cind lucrurile se vor lamuri. Atmosfera devenise tensionata: sotiile militarilor plingeau disperate, nestiind de ce sotii lor nu venisera acasa, iar sefii aeroportului nu ofereau nici un raspuns concret. Zvonurile contradictorii alimentau starea de incordare, vorbindu-se fie de explozia unei bombe, fie de prabusirea unui avion. Familiile incercau sa afle cite ceva de la ziaristi, dar datele provizorii erau confuze. Abia intr-un tirziu, rudelor li s-a spus adevarul.

Tot mortii sint vinovati

O comisie militara din cadrul Ministerului Apararii Nationale a inceput investigarea conditiilor in care s-a produs accidentul. Rezultatul acestor investigatii nu a fost insa facut public.

In paralel, colonelul magistrat Emil Vaduva, pe atunci prim-procuror al Parchetului Militar Craiova, a inceput ancheta penala, pentru a-i descoperi pe cei vinovati de producerea accidentului, banuind o manevrare gresita a munitiei cu ocazia instalarii sale pe avion.

La sase ani de la cea mai grava catastrofa aviatica militara romaneasca, rudele inca asteapta sa fie judecat si condamnat cineva pentru moartea celor 16 oameni.

Ancheta justitiei nu a avut insa darul de a face in vreun fel lumina, procurorul militar Emil Vaduva solutionind cauza in aceasta primavara, cu putin timp inainte de a iesi la pensie. Iar solutia dosarului a fost… neinceperea urmaririi penale (NUP).

„Cauza a fost solutionata de procurorul militar delegat la data de 23 aprilie 2003, cu solutie de neincepere a urmaririi penale, deoarece s-a constatat existenta unei cauze care inlatura caracterul penal al faptei – cazul fortuit, adica un eveniment produs in imprejurari ce nu puteau fi prevazute. Dosarul a fost inaintat la Parchetul Militar de pe linga Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, unde era inregistrat“, a precizat lt.col. magistrat Ion Alexandru, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar Craiova.

Dispunind neinceperea urmaririi penale, procurorul militar Emil Vaduva a considerat ca nu poate fi stabilita cu certitudine vinovatia vreunei persoane, retinind insa ca o certitudine faptul ca munitia a explodat in urma unei manevre gresite a celor care se ocupau cu incarcarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS