21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoarta Sarutului a scapat de o „operatie“ laparoscopica

Poarta Sarutului a scapat de o „operatie“ laparoscopica

Poarta Sarutului a lui Constantin Brancusi a fost la un pas de a fi „operata“ cu un sistem prevazut cu camera de filmat, asemanator celor folosite pentru interventiile chirurgicale.

Ideea i-a apartinut unuia dintre participantii la alcatuirea proiectului de restaurare a Complexului Brancusi de la Tirgu Jiu. Interventia presupunea introducerea printr-un orificiu a unei camere de filmat in interiorul partii superioare a operei de arta.

Modul in care a facut Brancusi aceasta parte din Poarta Sarutului, cunoscuta sub denumirea de Lada de Zestre, a ramas inca un mister pentru specialisti. Oficiul National al Monumentelor Istorice a respins insa propunerea, sustinind ideea ca secretul sculptorului de la Hobita sa nu fie divulgat.

Reluarea lucrarilor de restaurare, tergiversata

Desi Ministerul Culturii anuntase, dupa sustinerea licitatiei, ca restaurarea va fi reluata in jurul datei de 1 iulie, lucrarile nu vor incepe nici in urmatoarele zile. Autoritatile locale au fost anuntate ca saptamina aceasta vor veni la Tirgu Jiu reprezentantii firmei italiene LITHOS, cistigatoarea licitatiei, alaturi de o comisie a ministerului. Dupa vizita de la Tirgu Jiu va urma semnarea contractului si apoi se poate trece la organizarea de santier.

Termenul de executie anuntat de cistigator este de 123 de zile, dar este foarte posibil ca lucrarile sa nu inceapa pina la mijlocul lunii iulie, ceea ce inseamna ca acestea se vor prelungi pina aproape de inceputul lunii decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS