17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele utilizeaza peste 70 la suta din buget pe salariile cadrelor medicale

Spitalele utilizeaza peste 70 la suta din buget pe salariile cadrelor medicale

CJAS Mehedinti finalizeaza astazi contractele cu directorii de unitati sanitare

Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti va finaliza abia astazi contractele cu spitalele din judet, desi acestea trebuia semnate pina pe 30 iunie. Intirzierea este cauzata de faptul ca unitatile medicale nu au primit noua organigrama de la minister.

„Spitalele trebuia sa primeasca de la Ministerul Sanatatii noua organigrama, care sa cuprinda structura posturilor, asigurarea de malpraxis, care este o conditie obligatorie pentru semnarea unui contract. Colegiul Central al Medicilor a actionat in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), considerind ca este un abuz din partea acestei institutii sa desemneze doar patru societati pentru asigurarile de malpraxis, si la niste valori mai mari. Cind a facut aceste alegeri, CNAS a avut o baza de calcul solida, pe care, deocamdata, nici spitalele si nici medicii de familie nu vor sa o accepte. S-ar putea intimpla ca asiguratii sa dea in judecata fie medicul de familie, fie spitalul, pentru o anumita culpa medicala, iar valoarea pe care o va cere ca despagubire va depasi mult plafonul asigurarilor pe care le au in prezent“, a spus medic Gheorghe Bunciu, directorul CJAS Mehedinti.

Semnarea contractelor nu va aduce mai multi bani pentru spitalele din judet, dar sumele ce vor fi alocate va trebui repartizate mai mult pentru medicamente si materiale sanitare.

„In momentul semnarii contractului, directorii de spitale va trebui sa faca o delimitare clara intre cheltuielile de personal si cele materiale. Sint unitati medicale unde salariile reprezinta peste 80 la suta din buget, cum sint spitalele din Vinju-Mare, Baia de Arama si Strehaia, si de aproximativ 70 la suta, in Spitalul Judetean Mehedinti si Spitalul Municipal Orsova“, a precizat medic Gheorghe Bunciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS