18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mai bine ne omoara pe noi decit sa ne inchida spitalul“

„Mai bine ne omoara pe noi decit sa ne inchida spitalul“

Spitalul din Sadova, sectie exterioara de boli interne a Spitalului de Urgenta din Craiova, este pe lista unitatilor care au fost transformate de la 1 iulie in azil. Nemultumiti ca vor ramine fara spital, locuitorii si autoritatile locale s-au opus initial acestei masuri, dar s-au razgindit dupa ce au aflat ca spitalul va fi oricum desfiintat.

Se spune ca restructurarea unitatilor spitalicesti in intreaga tara s-a facut numai in functie de idicatorii inregistrati lunar, trimestrial sau anual si ca nu s-a tinut cont de relatii si, de ce nu, de interese. Lucru total neadevarat, sustin cadrele medicale de la Sadova care vin cu registrele de internari si urgente pentru a demonstra ca, atunci cind este vorba de unitatile de la tara, indicatorii nu mai conteaza.

„De la inceputul anului si pina in prezent am avut peste 500 de internari in 20 de paturi. Am ajuns in situtia sa facem programari pentru internari, deoarece nu putem sa punem doi in pat pentru ca ne amendeaza Sanepidul. Mai mult, medicii sint in situatia de a le da bani pentru medicamente bolnavilor pentru a rezista citeva zile pina se elibereaza un pat“, a spus Antoaneta Spataru, asistenta medicala.

Nimeni nu intelege de ce singurul spital din Sadova, situat la peste 50 de kilometri de Craiova si care are o adresabilitate foarte mare, trebuie inchis.

„Numai in Sadova sint peste 9.000 de suflete, plus comunele limitrofe. Zilnic, este coada la usa. Populatia predominanta este de etnie roma, iar natalitatea cred ca este cea mai mare din tara. Inca mai sint nasteri in dispensar“, a spus dr. Daniela Zbenghici, medic de familie.

Bolnavii se solidarizeaza cu personalul medical

In urma cu zeci de ani, Spitalul din Sadova avea 120 de paturi si opt medici specialisti. Treptat, paturile au fost desfiintate, iar medicii au plecat. Acum au ramas doar 20 de paturi, numai pentru adulti deoarece paturile pentru pediatrie au fost de mult desfiintate, iar copiii cu probleme sint trimisi la Craiova, desi ar putea fi tratati si la Sadova.

Batrinii cu afectiuni grave, care necesita internare o data pe luna, nu sint de acord cu inchiderea Spitalului din Sadova.

„Mai bine ne omoara pe noi decit sa ne inchida spitalul. Unde ma mai duc eu? Am ciroza de citiva ani. Cum imi este rau, vin aici ca doctorii stiu ce sa imi faca. Si daca mor sint in satul meu, nu mor in spital la Craiova“, a spus Victorita Oprita, de 68 de ani, din Sadova.

Dumitru Trican, de 73 de ani, are probleme cu inima si este sub supraveghere medicala de citeva luni: „Am facut un infarct din care am scapat cu viata ca prin minune. Eu la Craiova nu merg nici mort! La virsta si boala mea, nu mai am puterea sa ma duc sa stau pe la usi si sa nu ma bage nimeni in seama“.

Pisica a fost aruncata in curtea consiliului local

In ciuda opozitiei comunitatii locale, soarta spitalului era pecetluita.

Consiliul Local Sadova s-a opus la inceput transformarii spitalului in centru social, refuzind sa voteze o hotarire in acest sens. Numai dupa ce au fost anuntati oficial de Directia de Sanatate Publica Dolj ca spitalul trebuie sa dispara pentru ca oricum nu va mai beneficia de finantare incepind de la 1 iulie, consilierii s-au adunat in sedinta extraordinara si a trebuit sa aleaga intre desfiintarea spitalului si transformarea lui.

„De la 1 iulie, spitalul urma sa ramina fara fonduri. Asa ca am facut sedinta cu o zi inainte si dupa o dezbatere care a durat de la ora 10.00 la 18.00 am hotarit sa salvam spitalul, transformindu-l in centru social“, a declarat primarul Vasile Jianu.

DSP Dolj s-a tinut de cuvint astfel incit pe 1 iulie s-a sistat pina si mincarea bolnavilor. „Administratorul s-a dus sa ia conserve pentru bolnavi de la Spitalul de Urgenta din Craiova si s-a intors cu miinile goale. I s-a spus ca sectiile spitalului de la Sadova nu mai sint in administrarea spitalului din Craiova“, a precizat Jianu.

Cu toate acestea, activitatea in Spitalul din Sadova se desfasoara ca si pina acum. Cadrele medicale nu stiu deocamdata care mai este statutul unitatii sanitare si asteapta lamuriri de la cineva.

„Am auzit de hotarirea consiliului local prin care era aprobata transformarea spitalului in centru social, insa nu am primit nimic oficial“, a spus dr. Marius Florescu, medic la Spitalul din Sadova.

Nici primarul Vasile Jianu nu stie mai multe, decit ca primaria va fi un fel de actionar majoritar al centrului de sanatate, caz in care „vom fi nevoiti sa-l inchidem, neavind posibilitatea sa-l finantam“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS