13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Isteria“ completarii optiunilor pentru admiterea in licee si scoli profesionale

„Isteria“ completarii optiunilor pentru admiterea in licee si scoli profesionale

In scolile doljene, cadre didactice cu functii, diriginti, directori i-au determinat pe parinti sa completeze optiunile pentru admitere in licee, intr-o singura zi, contrar metodologiei. Majoritatea dirigintilor i-au dezinformat pe elevi si parinti. Coordonatorul tehnic de admitere din cadrul ISJ Dolj, ing. Dorel Popa, nu este de acord cu asemenea „practici“. Surse din Ministerul Educatiei sustin ca, in urma anchetelor Corpului de control, se vor aplica sanctiuni drastice profesorilor si directorilor falsificatori, pina la scoaterea acestora din sistemul educational.

Surse din cadrul ISJ Dolj sustin ca majoritatea dirigintilor i-au convins pe parinti si elevi sa completeze optiunile in fisele de inscriere pentru admiterea in licee si scoli profesionale – cu exceptia celor vocationale – afirmind ca este bine ca ele sa fie terminate chiar in prima zi din perioada 26 iunie – 4 iulie, perioada destinata acestei operatiuni. Au existat si parinti care s-au impotrivit, deoarece nu erau suficient de lamuriti in privinta asa-zisei orientari catre licee si scoli profesionale. In foarte multe scoli s-au completat optiunile inainte de a se afisa mediile de admitere ale elevilor, ceea ce contravine metodologiei.

Recomandarile inginerului de sistem Dorel Popa

Coordonatorul tehnic de admitere din cadrul ISJ Dolj, ing. Dorel Popa, nu este de acord cu asemenea „practici“ si pledeaza pentru respectarea calendarului admiterii:

„Recomandam parintilor si candidatilor sa completeze optiunile in fisele de inscriere, chiar cu o zi sau doua inainte de acest termen-limita, 4 iulie, dar in nici un caz in prima zi din perioada destinata acestei operatiuni, astfel incit optiunile exprimate sa fie realiste si in concordanta cu pozitia pe care fiecare candidat o ocupa in ierarhia la nivel judetean“.

Toate informatiile necesare unei bune orientari privind admiterea se gasesc pe site-ul inspectoratului, www.isj.dj.edu.ro.

Foarte multi diriginti au oferit parintilor informatii false

Foarte multi diriginti le-au explicat parintilor si candidatilor ca repartizarea computerizata se face nu in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere – asa cum este prevazut in prima pagina din metodologie (articolul 5 – n.r.) – ci in ordinea optiunilor, ceea ce este fals.

Sanctiuni severe pentru falsificatori, pina la scoaterea lor din sistemul educational

Surse din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului sustin ca „erorile volitive sau involitive ale cadrelor didactice implicate in activitatea de inscriere pentru admitere in licee si scoli profesionale de arte si meserii vor duce la sanctiuni dintre cele mai severe, culminind cu scoaterea din sistemul educational a cadrului didactic implicat si, dupa caz, introducerea lui sub incidenta codului penal“. Avem sesizari din toata tara ca s-au marit mediile generale ale unor absolventi ai invatamintului gimnazial, ceea ce atrage dupa sine declansarea unor anchete facute de echipe din corpul de control, iar cei vinovati vor suporta consecintele, sustin aceleasi surse: „Cei care vor dori sa-i protejeze pe falsificatori vor beneficia de acelasi tratament, iar mentalitatea trebuie schimbata la toate nivelurile“.

Necesitatea editarii unui ghid al dirigintelui

Situatia din Dolj ar trebui sa-l determine pe coordonatorul tehnic de admitere din cadrul ISJ Dolj, Dorel Popa, sa editeze un ghid al dirigintelui, necesar activitatii de consiliere a parintilor in scopul inlaturarii deficientelor. Acesta recunoaste ca pentru o mai buna eficientizare a admiterii ar fi fost de preferat respectul fata de educatie:

„Era de dorit ca toate cele 33 de centre de inscriere sa trimita in timp util bazele de date la Comisia judeteana de admitere pentru intocmirea situatiei pe transe de medii de admitere si a listei cu ordinea descrescatoare a mediilor de admitere la nivel judetean“.

S-a realizat „oglinda“ pe transe de medii de admitere

Coordonatorul tehnic al admiterii in licee si scoli de arte si meserii din cadrul ISJ Dolj, ing. Dorel Popa, a realizat situatia centralizata a numarului de absolventi corespunzator fiecarei transe de medii de admitere, pentru absolventii cu examen de capacitate din judetul Dolj.

In acest an, s-au inregistrat 5.838 de candidati pe 9.234 de locuri existente la licee si scoli profesionale. Dupa cum se observa, oferta este mai mare decit cererea. Din totalul de 9.234 de locuri aprobate de minister pentru Dolj, 5.733 sint pentru licee, iar 3.501 sint la scoli de arte si meserii.

La liceele din Craiova sint 4.566 de locuri, iar la cele din judet sint 1.167. Din cele 3.501 locuri aprobate pentru scoli de arte si meserii, 2.369 sint in Craiova, iar 1.132 sint in judet.

Parintii candidatilor pot avea o imagine cit mai apropiata de realitate asupra pozitiei din lista completa pe judet la sediul inspectoratului, intrucit centralizarea s-a facut pe transe de medii de admitere, de la 5 la 9,99 (nefiind nici o medie de 10 – n.r.), din 25 in 25 de sutimi.

Sint 996 de candidati cu medii de admitere intre 9-9,99, 1.411 medii de admitere intre 8-8,99, 1.580 medii de admitere intre 7-7,99, 1.545 medii de admitere cuprinse intre 6 si 6,99 si doar 306 candidati cu medii de admitere cuprinse intre 5 si 5,99.

In urma sondajelor, s-a constatat ca optiunea candidatilor cu domiciliul in localitatile din judet – in care sint licee si scoli de arte si meserii – este de a nu se inscrie in Craiova ori in alte judete. Principala cauza invocata de parintii acestora a fost saracia. De asemenea, s-a mai constatat cresterea interesului pentru scolile de arte si meserii, parintii spunind: „Meseria este bratara de aur! Nu ti-o ia nimeni si nu mori de foame cu ea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS