12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa radio-tv, un bir nedrept pentru trei sferturi din populatie

Taxa radio-tv, un bir nedrept pentru trei sferturi din populatie

Potrivit primarului Ion Popescu, din cele peste 760 de gospodarii, cit numara comuna Seaca de Padure, doar vreo 200 au aparate de radio sau televizor. Cu toate acestea, oamenii au platit taxa de radio si televiziune, multi dintre ei fara sa stie.

„Sint prea sarac ca sa-mi iau televizor, dar un radio tot am, ca sa nu ma salbaticesc. Mai ascult si eu ce se intimpla prin lume. Ultima oara am platit radioul acum trei luni, iar de atunci nu mi-a mai cerut nimeni“, sustine Nastase Toma.

Batrinul de 63 de ani nu stie ca a platit radioul si, in plus, televizorul pe care nu il are, pe factura de energie electrica. Si ca el sint multi in Seaca de Padure. Majoritatea, oameni in virsta cu pensii derizorii de la CAP, isi dau si porcul din curte ca sa-si plateasca darile, fara sa intrebe de ce li se opresc banii: „La ce sa intreb? Ce, daca nu-mi convine, ma scuteste statul de taxe?“, se intreaba mos Toma.

Pentru ca aproximativ 500 de familii din comuna traiesc sub pragul saraciei, autoritatile locale din Seaca de Padure au facut demersurile necesare in vederea scutirii acestora de la plata taxei de radio si televiziune.

Batrina a devenit dupa moarte restantier la plata energiei electrice

Ca majoritatea localnicilor nu-si pot permite luxul de a avea in casa un radio sau un televizor este un lucru obisnuit in Seaca de Padure. Unii sint insa mult mai saraci.

Vergil Militaru locuieste singur in casa parinteasca din satul Veleni. Desi au trecut mai multi ani de cind si-a ingropat amindoi parintii, barbatul nu a avut bani pentru plata taxelor notariale necesare eliberarii titlului de proprietate asupra locuintei, astfel incit casa in care locuieste se afla inca in proprietatea mamei defuncte.

Neobisnuit este insa faptul ca batrina a devenit dupa moarte restantier la plata energiei electrice. „Vergil a vrut sa plateasca energia electrica, insa Electrica a refuzat sa-i ia banii. Nici contract nu a putut sa incheie pentru ca in acte locuinta este a batrinei. Asa ca a ramas sa plateasca mama lui energia electrica“, a glumit primarul Popescu.

In secolul XXI, fara electricitate

Sint si oameni care nu stiu cum este sa te friga la buzunar factura de energie electrica. La cei 67 de ani, Sofia Iordache locuieste intr-o casuta fara energie electrica, singura sursa de lumina dupa lasarea intunericului fiind o lampa pe gaz: „Aprind lampa ori de cite ori am nevoie, dar am grija sa fac economie de gaz, ca nu se gaseste pe aici. Trebuie sa-l cumpar tocmai de la Craiova“.

Batrina spune insa ca nu s-a impacat cu aceasta situatie si ca isi doreste mai mult ca orice sa aiba electricitate in locuinta, chiar daca deocamdata nu are posibilitati financiare: „Am intrebat odata la RENEL si mi s-a spus ca bransarea ma costa 7 milioane de lei, pentru ca trebuie sa-mi puna si stilp de curent la poarta“.

Sofia nu s-a prea impacat cu ideea ca bransarea plus stilpul ar costa-o mai mult decit locuinta, dar e convinsa ca pina la urma baietii ei ii vor trimite din strainatate banii necesari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS