30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin traditiile de Sinziene au ramas bilciurile si comertul cu flori

Din traditiile de Sinziene au ramas bilciurile si comertul cu flori

Lacasele de cult din Gorj au fost luate cu asalt de comerciantii de flori veniti sa-si vinda marfa credinciosilor care au participat la slujba dedicata sarbatorii Sfintului Ioan Botezatorul. Pe linga semnificatia religioasa, cei mai multi dintre gorjeni cunosc sarbatoarea sub denumirea de Sinziene sau Dragaica. Buchetele din flori de sinziene au avut mare cautare.

„Am auzit ca aduc noroc in casa si e bine sa ai citeva flori in aceasta zi. Altceva nu prea mai stiu despre sarbatoarea asta“, a spus una dintre cumparatoare.

„Vin cu florile tocmai de la Sanatesti. Am umblat toata ziua prin caldura sa le adun. 10.000 de lei buchetul, cu atit le dau. Aduc noroc fetelor care vor sa se marite“, a spus Vasile Pirvu, vinzator de flori.

La Crasna, traditia a pierit

In Crasna – Gorj, batrinii spun ca Dragaica este numele divinitatii protectoare a griului, dar si a femeilor casatorite.

„Legenda spune ca Sinzienele sint zine care in noaptea dintre 23 si 24 iunie plutesc deasupra pamintului cintind si dansind. Pe vremuri exista traditia ca fetele si femeile sa mearga pe cimp sa culeaga flori si sa le impleteasca. Acum s-a cam dus obiceiul. A ramas bilciul organizat in comuna, unde vin oamenii sa-si faca unele cumparaturi. Mai avem niste spectacole de muzica populara“, a spus viceprimarul Victor Toba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS