27.8 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApartamente-grota la ultimul etaj al unui bloc din Brazda lui Novac

Apartamente-grota la ultimul etaj al unui bloc din Brazda lui Novac

Toti locatarii de la ultimul etaj al blocului nr. 5 din cartierul craiovean Brazda lui Novac sint inventatori! Nu din cauza unui surplus de imaginatie, ci de nevoie. Pentru ca de aproape doi ani le ploua si le ninge in casa din cauza acoperisului caruia nu i-au fost aduse imbunatatiri din 1977-anul de constructie al blocului, cele doua familii au inventat fel si fel de mecanisme ca sa nu le ploua in pat sau in farfurie. De ce locuiesc numai doua familii la etajul patru? Pentru ca locatarii celorlalte doua apartamente au dat bir cu fugitii, innebuniti de vesnica igrasie si de mirosul de sfoiag.

Situatia din apartamentele de la etajul patru al blocului 5 din Brazda lui Novac dureaza de aproape doi ani. In cele patru apartamente, tavanele sint distruse in totalitate, iar igrasia nu mai poate fi scoasa din pereti cu nici un chip. Nicolae Dracea spune ca este cel mai afectat dintre locatarii blocului 5:

„Instalatia e arsa, ne-a ars si contorul. Nici nu mai incerc sa le repar. Este ceva de groaza atunci cind ploua si ninge. Peretii sint imbibati cu apa si chiar daca ne ticsim podeaua cu ligheane si cratiti, tot se face lac sub ele!“.

Pentru ca ii ploua si in pat, Nicolae Dracea a improvizat un sistem special de captare a apei sub locul unde tavanul este cel mai afectat: un cadru din lemn fixat cu cuie in tavan, pe care este prinsa o folie de plastic in care sa se stringa apa.

Vecinii sotilor Dracea traiesc si ei acelasi cosmar. Peretii dormitorului sint plini de igrasie, iar mirosul de sfoiag este insuportabil. Mirela si Valeriu Brezoi sint ingroziti deoarece copiii lor, care inhaleaza zilnic aerul viciat, se vor imbolnavi.

„Nici macar nu s-au deplasat sa vada in ce infern traim!“

Cele doua familii au apelat disperate la vecini, care n-au fost insa foarte dispusi sa dea bani pentru a repara plafonul blocului.

„Am sesizat apoi Asociatia de locatari nr.2 din Brazda, atit verbal, cit si scris. Le-am cerut sa trimita o comisie sa vada in ce hal traim. N-a venit nimeni. In schimb ne-au trimis o adresa in care ne spuneau ca n-au fond de reparatii. Art. 16 din anexa 2 la Legea 114 spune ca administrarea, intretinerea si reparatiile partilor comune cad in sarcina asociatiei. Iar in articolul 53 al aceleiasi legi se specifica datoria comitetului executiv de a face inspectii periodice si de a lua masurile necesare care sa asigure functionarea in bune conditii a partilor comune ale cladirii, a constructiilor si instalatiilor. Ori, cei de la asociatia noastra nici macar nu s-au deplasat sa vada ce si cum!“

Faptul ca in apartamentele de la ultimul nivel al blocului este imposibil de trait este cert. Doua dintre familiile care locuiau acolo s-au mutat deja si se gindesc cum sa scape de „locuintele-grota“. Numai ca nimeni nu vrea sa le cumpere.

Constienti ca au dreptate si hotariti sa nu cedeze, cei ramasi spun insa ca sint gata sa ajunga in fata justitiei daca de asta e nevoie pentru a convinge asociatia de locatari sa le asigure un trai decent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS