19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboiul arieratelor intre RAAN Turnu Severin si Consiliul Judetean Mehedinti

Razboiul arieratelor intre RAAN Turnu Severin si Consiliul Judetean Mehedinti

• Consiliul Judetean Mehedinti a blocat conturile ROMAG PROD si ROMAG TERMO, pentru neplata majorarilor de intirziere de 231 de miliarde de lei • Conducerea RAAN acuza ca nu se respecta Ordonanta de Urgenta nr. 11/1997, privind scutirea la plata a majorarilor si penalitatilor datorate

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin a produs apa grea pe stoc, in perioada 1998-1999 si in primul semestru al anului 2000, potrivit HG nr. 365/1998, fara a avea asigurata finantarea productiei.

Regia a acumulat datorii catre bugetul consolidat al statului de aproximativ 261 de miliarde de lei. Nefinantarea productiei de apa grea, din perioada 1998-2000, a dus la acumularea de datorii considerabile si la bugetele localitatilor Izvorul Birzii, Malovat, Simian, pe raza carora se afla situate sucursalele ROMAG PROD si ROMAG TERMO ale RAAN.

Beneficiind de prevederile OUG nr. 40/2002, aprobata prin Legea nr. 49/2002, regia a solicitat consiliilor locale esalonarea la plata a majorarilor corespunzatoare.

„La Primaria Izvorul Birzii, au fost esalonate la plata arierate in suma de 10,7 miliarde de lei, din care au mai ramas de plata doar 1,51 miliarde de lei, la aceasta data, si au fost scutite la plata majorarile calculate. Nu acelasi lucru s-a intimplat la Consiliul Judetean Mehedinti, Consiliul Malovat si Consiliul Simian, care nu au tinut cont de faptul ca prevederile OUG nr. 40/2002 au caracter imperativ, refuzind aplicarea acestui act normativ“, a spus Camillo Popescu, purtatorul de cuvint al RAAN Drobeta Turnu Severin.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Sirbulescu, regia are neachitate majorari de intirziere la bugetul judetului care depasesc 231 de miliarde de lei, iar consilierii nu au aprobat scutirea de la plata acestor datorii. Mai mult, consiliul judetean a blocat conturile sucursalelor RAAN la BCR, solicitind trecerea la executare silita, pentru recuperarea sumelor datorate.

Trei consilii locale au refuzat scutirea de la plata a majorarilor de intirziere

Potrivit reprezentantilor regiei severinene, obligatiile de plata catre cele trei consilii au fost achitate in totalitate, iar pentru refuzul de a aplica prevederile OUG nr. 40/2002, care mentioneaza obligativitatea de a scuti la plata majorarile aferente unitatilor ce si-au achitat obligatia de baza, RAAN a atacat hotaririle acestor consilii in contencios administrativ, la Tribunalul Mehedinti.

„Actiunile in instanta au fost precedate de interventii ale RAAN, la Consiliul Judetean Mehedinti, prin care s-a solicitat motivarea respingerii acordarii facilitatilor prevazute de OUG nr. 40/2002. In urma acestor demersuri, s-a raspuns ca aplicarea dispozitiilor ordonantei de urgenta nu este obligatorie, ci optionala. Mai mult, Consiliul Judetean Mehedinti, fara a avea o competenta legala, a influentat si Consiliile Locale Malovat si Simian sa procedeze in acelasi fel. Datoriile pe care le avem ni le asumam si facem demersuri permanente pentru achitarea lor, in limitele impuse, in unele cazuri fiind achitate chiar in avans, tocmai pentru a beneficia de facilitatile prevazute de lege pentru aceste cazuri“, a precizat Rodin Traicu, directorul RAAN Drobeta

Turnu Severin. Grafice de esalonare a platilor

La propunerea Ministerului Industriei si Resurselor, guvernul a aprobat, prin HG nr. 1265/2001, esalonarea la plata pe o perioada de cinci ani a sumei de 261,6 miliarde lei si scutirea la plata a majorarilor si penalitatilor datorate, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 11/1997.

„Prin acest act normativ, se recunostea, in fapt, lipsa culpei regiei pentru acumularea arieratelor si a fost indreptata eroarea facuta de guvernul anterior prin nefinantarea productiei de apa grea“, a mai spus Rodin Traicu.

Casa Judeteana de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti au intocmit grafice de esalonare la plata a datoriilor pentru RAAN Drobeta Turnu Severin, punind astfel in aplicare Hotarirea de Guvern nr. 1265/2001.

Potrivit reprezentantilor regiei, pina la aceasta data, din totalul sumei esalonate, s-a platit suma de 62,9 miliarde de lei, la care se adauga 25,3 miliarde de lei, in avans fata de nivelul prevazut in graficele de esalonare. Suma ramasa de plata se ridica, in prezent, la 173,3 miliarde lei. In timp ce conducerea RAAN considera actiunea de blocare a conturilor ca fiind „netemeinica si nelegala“, reprezentantii consiliului judetean nu sint dispusi sa cedeze si asteapta verdictul instantei de judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS