14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarbatoarea Teiului la Babiciu - Olt

Sarbatoarea Teiului la Babiciu – Olt

Sarbatorite in a 50-a zi dupa Pasti, de Rusalii se ingrijesc mormintele si se da de pomana. Romanii credeau despre Rusalii ca sint spirite feminine ale mortilor care apar noaptea inainte de cintatul cocosilor in perioada dintre Pasti si Rusalii. Dupa ce au parasit mormintele si au petrecut Pastele cu cei vii, Rusaliile refuza sa se intoarca. Pentru a fi imbunate, acestor spirite li s-a spus in diferite moduri: Iele, Dinsele, Frumoasele etc. si se impart pomeni la Mosii de Vara (Simbata Rusaliilor) sau chiar in Duminica Rusaliilor. Despre Rusalii se spune ca sint batrine si urite. Umbla in cete, locuiesc prin paduri, pe linga fintini, lacuri sau chiar in vazduh. Legenda spune ca nu trebuie sa munceasca nimeni in Saptamina Rusaliilor, ele avind puterea de a-i pedepsi chiar cu moartea pe cei care nesocotesc acest lucru.

O mare petrecere cimpeneasca a fost organizata ieri de Consiliul Local si Primaria comunei Babiciu cu ocazia Sarbatorii Teiului. Manifestarea este dedicata cinstirii eroilor comunei, simbolizati peste timp la Babiciu de cite un… tei pentru fiecare erou cazut la datorie. Pe scena amenajata in parcul cu tei din centrul comunei s-a desfasurat un maraton muzical folcloric, la care au luat parte formatii artistice locale. Printre cei invitati s-au numarat Liviu Vasilica, grupul Teleormanul, Constantin Magureanu, Ansamblul profesionist „Plaiurile Oltului“ al Consiliului Judetean Olt.

Sarbatoarea Rozelor la Oporelu

O alta mare sarbatoare a avut loc in comuna Oporelu. Autoritatile locale au organizat Sarbatoarea Rozelor. Si aici a fost amenajata o scena pe pajistea din curtea Caminului Cultural. Programul manifestarilor dedicate Sarbatorii Rozelor a mai cuprins si competitii sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS