14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitatia pentru restaurarea operelor lui Brancusi se face „cu manevre“

Licitatia pentru restaurarea operelor lui Brancusi se face „cu manevre“

Primarul este dispus sa o finanteze din bugetul local

Primaria Tirgu Jiu va inainta Ministerului Culturii o adresa prin care va cere implicarea ministrului Razvan Thedorescu in desfasurarea licitatiei pentru desemnarea firmei care va continua restaurarea operelor lui Brancusi.

„Avem semnale ca lucrurile o iau pe o cale gresita. Se pare ca se fac manevre ca sa cistige o firma in detrimentul alteia care are cei mai multi specialisti“, a spus primarul Florin Circiumaru. Reprezentantul primariei in comisia de licitatie, sculptorul Paul Popescu, seful Centrului „Brancusi“, a precizat ca din spusele reprezentantilor ministerului, criteriul care va prima in alegerea firmei va fi cel economic, urmat de termenul de finalizare si abia apoi de numarul si experienta specialistilor. Lupta pare sa se dea acum intre firma DORIS ART si GRANDSTONE, care au oferit cele mai mici preturi de 1,4 si 1,5 miliarde de lei.

Interesele mai presus de numarul specialistilor

„Diferentele intre cele doua firme in ceea ce priveste numarul de specialisti si lucrarile efectuate sint enorme. Firma DORIS ART, apartinind arhitectului Dorin Danila, unul dintre putinii restauratori din Romania, are o experienta impresionanta in domeniu. Referintele aduse la licitatie au cuprins mai mult de 100 de pagini. La cealalta firma figureaza ca specialist o domnisoara care abia a terminat facultatea si care a facut niste cursuri de restaurare. Experienta firmei este curatarea Tribunalului Gorj si realizarea pavimentului la Platul Victoria. Au 40 de pagini de referinte, dar mai mult erau coperte“, a spus Paul Popescu. In ciuda acestor discrepante, autoritatile din Tirgu Jiu au semnale ca nu firma DORIS ART va fi cistigatoarea. „Daca nu va cistiga o firma cu specialisti in domeniu nu vom permite sa se apropie de operele lui Brancusi. Mai bine sa mai stea asa un an. Voi cere aprobarea consiliului local sa suportam din bugetul local cele doua miliarde pentru restaurare decit sa-i lasam sa-si bata joc“, a spus primarul Florin Circiumaru. Desemnarea firmei cistigatoare trebuie sa se faca in aproximativ o saptamina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS